icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή

ΒΟΤΟΥΛΙΝΙΚΗ ΤΟΞΙΝΗ

Θεραπεία με νευροτροποποιητές (Botox, Dysport)

To Botox όπως είναι πλέον ευρέως γνωστή  η θεραπεία με νευροτροποποιητές, είναι η πιο δημοφιλής θεραπεία, συνώνυμη μιας πιο νεανικής και αναζωογονημένης εμφάνισης. Η δημοφιλία της θεραπείας αυτής έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε γυναίκες και σε άντρες που επιθυμούν να λειάνουν τα σημάδια του χρόνου και να τονώσουν την εικόνα τους. Παράλληλα οι τιμές του botox είναι πλέον σαφώς πιο προσιτές από ότι πριν χρόνια. 

Το botox προσώπου έχει γίνει ευρέως γνωστό για την αποτελεσματικότητά του στη μείωση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών κυρίως των ρυτίδων του μεσοφρύου, του μετώπου και των ματιών.  

Η δράση του Botox στηρίζεται σε μια νευροτροποποιητική πρωτεΐνη, η οποία όταν διοχετεύεται σε πολύ μικρές και ελεγχόμενες ποσότητες, προκαλεί παροδική παράλυση των μυών στους οποίους στοχεύουμε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χαλαρώνουν οι μύες και ακολούθως οι υπερκείμενες λεπτές γραμμές και ρυτίδες του δέρματος να λειαίνονται. Έτσι, έχουμε μια πιο νεανική, ξεκούραστη και λαμπερή εμφάνιση.  

Είναι μια ενέσιμη θεραπεία, που σημαίνει ότι η εν λόγω ουσία διοχετεύεται στους μυς με ενέσεις. Πρόκειται όμως, για μια ασφαλή, σχετικά ανώδυνη και γρήγορη θεραπεία, με ελάχιστη αποθεραπεία. Το κόστος του botox ποικίλει και εξαρτάται από τον αριθμό των ενέσεων, την ποσότητα του υλικού, την ποιότητα του υλικού και τον θεράποντα.  

Ποια είναι κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κανείς το Botox; 

Όπως σε κάθε θεραπεία αισθητικού χαρακτήρα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία κατά την οποία μπορεί κανείς να ξεκινήσει την εφαρμογή του Botox. Η απόφαση αυτή έχει περισσότερο να κάνει με την κατάσταση του δέρματος του ασθενούς και την παρουσία ή όχι ρυτίδων. Είναι ιδανική θεραπεία για τις δυναμικές ρυτίδες, που είναι οι ρυτίδες που σχηματίζονται με τις κινήσεις αλλά αχνοφαίνονται στην ακινησία. Μπορούν όμως να βελτιωθούν σημαντικά και οι στατικές ρυτίδες, δηλαδή αυτές που φαίνονται ξεκάθαρα και στην ακινησία. Πιθανώς όμως, να χρειάζονται πιο συχνές εφαρμογές για να έχουμε ένα πιο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση να γίνονται θεραπείες νωρίτερα με στόχο την πρόληψη της εμφάνισης των ρυτίδων. 

Αυτό γιατί το botox  δρα και σαν θεραπεία αποκατάστασης με την έννοια ότι διορθώνει παροδικά την εμφάνισή μας με την εξάλειψη των ρυτίδων αλλά και σαν θεραπεία πρόληψης γιατί όσο χρόνο διαρκεί η δράση του, οι μύες δεν κινούνται και έτσι οι ρυτίδες δε σχηματίζονται και δε βαθαίνουν.  

Τι χρειάζεται να κάνω πριν την εφαρμογή; 

Η εφαρμογή των νευροτροποποιητών, είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία από πλευράς του ασθενούς.  

Ιδανικά θα πρέπει να αποφύγει το αλκοόλ και τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα να γίνει κάποια εκχύμωση κατά την εφαρμογή της θεραπείας. 

Το πιο σημαντικό όμως πριν τη θεραπεία είναι η αξιολόγηση από τον Δερματολόγο ώστε να γίνει ο σωστός σχεδιασμός των σημείων της εφαρμογής. 

Πώς γίνεται η εφαρμογή 

Αρχικά, καθαρίζεται προσεκτικά η περιοχή στην οποία θα εφαρμόσουμε το Botox. Στη συνέχεια ελέγχουμε τις κινήσεις του προσώπου και επιλέγουμε τις θέσεις της έγχυσης. Είναι πολύ σημαντικό να εκτιμηθούν παράγοντες που συχνά ο ασθενής δεν έχει σκεφτεί. Για παράδειγμα εάν κάνουμε έντονο μποτοξ σε ένα πρόσωπο με βλεφαροχάλαση, που βασίζεται στο μετωιαίο μυ ώστε να ανασηκώσει τα ‘πεσμένα’ βλέφαρα μπορεί να οδηγήσουμε σε παροδική πτώση των βλεφάρων. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε τις αλληλεπιδράσεις των μυών καθώς εάν κάνουμε μόνο μια ομάδα μυών τότε αφήνουμε την αντίθετη ομάδα να δρα ανεξέλεγκτα και  αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άσχημο αποτέλεσμα.  

Το φάρμακο πρέπει πάντα να είναι καλοδιατηρημένο και φρέσκο, με τη σωστή διάλυση. Η έγχυση γίνεται με πολλαπλές μικρές ειδικές σύριγγες για καλύτερο έλεγχο της ροής και ώστε να μην στομώνει η μικροσκοπική βελόνα. Λαμβάνουμε όσα μέτρα χρειάζεται ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την ενόχληση από το τσίμπημα. Η εφαρμογή διαρκεί 5-10 λεπτά ουσιαστικά.

Ποια είναι τα σημεία εφαρμογής 

Τα σημεία εφαρμογής δεν είναι τα ίδια πάντα και καθορίζονται από την ανατομία του προσώπου και το είδος του αποτελέσματος που επιθυμεί ο ασθενής.  Για παράδειγμα ένας επισκύνιος μυς με μεγαλύτερο μήκος μπορεί να θέλει 3 σημεία εφαρμογής ενώ ένας μικρός μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα. Επίσης το εύρος της εφαρμογής στο μέτωπο θα καθορίσει σε ένα βαθμό το αν θα σηκωθούν οι άκρες από τα φρύδια, κάτι που συνήθως οδηγεί σε μη επιθυμητό και αφύσικο αποτέλεσμα. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το βάθος της εφαρμογής το οποίο επίσης διαφέρει ανάλογα τη θέση και την περίπτωση.  

Σε ποιες περιπτώσεις προτείνεται; 

Η εφαρμογή της τοξίνης είναι μια αγαπημένη και συχνή θεραπεία για το άνω μέρος του προσώπου συνήθως. Δεν υπάρχει πιο εύκολος, γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των ρυτίδων του μετώπου, του μεσοφρύου και των ματιών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες θέσεις όπως στο άνω χείλος, στο πλάι της μύτης, στο πηγούνι και στις γραμμές πικρίας.  

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μείωση του όγκου των μασητήρων μυών, ώστε να βελτιώσουν το σχήμα ενός προσώπου αλλά και για την βελτίωση του περιγράμματος του προσώπου με εφαρμογή στο λαιμό σε συγκεκριμένο βάθος σε στοχευμένα σημεία στον μυ του πλατύσματος. 

Ποια τα πλεονεκτήματα της μεθόδου; 

Η εφαρμογή της τοξίνης είναι μια πολύ γρήγορη και εύχρηστη επιλογή που δίνει ωραίες λύσεις με ελάχιστη ταλαιπωρία. Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα, επιτρέπει ακόμα και σε άτομα που  δεν είναι βέβαια εάν θέλουν να μπουν στη διαδικασία της εφαρμογής θεραπειών αντογήρανσης να τη δοκιμάσουν.  

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα; 

Τα αποτελέσματα του botox εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Σε γενικές γραμμές, μετά από 2-3 μήνες η κινητικότητα των μυών επανέρχεται και σε 4-6 μήνες οι ρυτίδες του υπερκείμενου δέρματος και επηρεάζεται από την κίνηση αυτών των μυών επανέρχονται. Αυτό έχει βρεθεί να ισχύει για περίπου το 70% των περιπτώσεων, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που το αποτέλεσμα κρατά λιγότερο ή περισσότερο.  

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διάρκεια του αποτελέσματος είναι δοσοεξαρτώμενη. Αυτό σημαίνει ότι μια εφαρμογή μεγαλύτερης δόσης θα οδηγήσει τόσο σε πιο ΄παγωμένο΄ αποτέλεσμα, όσο και σε μεγαλύτερη διάρκεια αυτού του αποτελέσματος.  

Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η ανατομία και η ισχύς των μυών που επηρεάζομε. Ένας ανεπτυγμένος ισχυρός μύς θα επανέλθει πιο γρήγορα. Επίσης η συχνή και τακτική εφαρμογή θα οδηγήσει σε εξασθένηση του μυ και σε ένα αποτέλεσμα μεγαλύτερης διάρκειας με την ίδια δόση. Τέλος υπάρχουν απ’ ότι φαίνεται και βιολογικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων στο πόσο γρήγορα ‘μεταβολίζουν’ το φάρμακο, ενώ εξαιρετικά σπάνια μετά από χρόνια και μάλλον λανθασμένη χρήση, ορισμένοι μπορεί να σχηματίσουν αντισώματα εναντίων του φαρμάκου που εμποδίζει τη δράση του. 

Ποιο είναι το κόστος της εφαρμογής; 

Αυτή δυστυχώς είναι μια αγαπημένη ερώτηση που συχνά γίνεται από το τηλέφωνο. Καθώς πρόκειται για μια ιατρική πράξη πρέπει να είναι κατανοητό ότι απαιτείται κλινική εξέταση και εκτίμηση τόσο της καταλληλότητας του περιστατικού όσο και των θέσεων και δόσεων που απαιτούνται για το αποτέλεσμα που επιθυμείτε εσείς οι ίδιοι. Επίσης είναι απαραίτητο να τηρείται η ιατρική δεοντολογία καθώς είναι ένα φάρμακο το οποίο αν διαλυθεί σε μεγαλύτερη ποσότητα υγρού μειώνεται δραστικά το κόστος εφαρμογής αλλά και η αποτελεσματικότητα.  

Στο ιατρείο μας οι τιμές μας είναι ανταγωνιστικές ενώ πέραν της βαθιάς γνώσης της δράσης του αλλά και της ανατομίας του προσώπου, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του φαρμάκου με απόλυτη ασφάλεια. 

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
ΕΞΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ