icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Μύθοι & Αλήθειες

Το καλοκαίρι παρατηρείται έξαρση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ), λόγω της εναλλαγής ερωτικών συντρόφων και της γενικότερης χαλαρότητας, αφού ο ήλιος, οι διακοπές και το αλκοόλ μας κάνουν πιο ανοιχτούς σε νέες περιπέτειες. Δυστυχώς, οι εφήμεροι καλοκαιρινοί έρωτες μπορεί να μας αφήσουν κάτι παραπάνω από όμορφες αναμνήσεις… Γι’ αυτό καλό είναι να είμαστε ενήμεροι και σωστά προετοιμασμένοι, γνωρίζοντας καταρχήν τη «μυθολογία» που κυκλοφορεί γύρω από τα ΣΜΝ. 

3 μύθοι για το ποιους αφορούν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Μύθος Νο 1: Ο άνθρωπος που πάσχει ή είναι "ύποπτος" για ΣΜΝ φαίνεται από την συμπεριφορά του. Πρέπει μόνο να ξέρεις να εκτιμάς τους ανθρώπους.

Η αλήθεια: Τα ΣΜΝ δεν κάνουν διακρίσεις, κάθε σεξουαλικώς ενεργό άτομο μπορεί να μολυνθεί από ΣΜΝ. Κάποιος που πάσχει από ΣΜΝ δεν είναι απαραίτητα σεξουαλικά αχαλίνωτος ή ανήθικος, αφού κάποια από αυτά μεταδίδονται χωρίς σεξουαλική επαφή, ενώ δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος για την ερωτική προϊστορία όχι μόνο του δικού σου συντρόφου, αλλά και αυτών που προηγήθηκαν στη ζωή του…

Μύθος Νο 2: Εμένα δε με αφορούν τα ΣΜΝ. Είναι σπάνια, και άλλωστε δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα.

Η αλήθεια: Τα ΣΜΝ αποτελούν σημαντικό πρόβλημα, αφού οι περισσότεροι από μας κάποια στιγμή στη ζωή μας θα αντιμετωπίσουμε κάποιο απ’ αυτά. Τα νοσήματα που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα κονδυλώματα, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τις χλαμυδιακές λοιμώξεις, τις ουρηθρίτιδες, τη μη ειδική κολπίτιδα ή βακτηριακή κολπίτιδα, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις ηπατίτιδες και την ιδιαίτερα σημαντική HIV λοίμωξη. Συχνά αντί του όρου Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα χρησιμοποιείται ο όρος Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι περιπτώσεις των ατόμων που δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Μύθος Νο 3: Τα ΣΜΝ αφορούν κυρίως ενήλικες, εγώ είμαι μικρός / μικρή ακόμα.

Η αλήθεια: Σύμφωνα με πανευρωπαϊκά στοιχεία, περισσότερο από το 70% των χλαμυδιακών λοιμώξεων, περίπου το 40% των περιστατικών γονόρροιας και το 17% των συφιλιδικών λοιμώξεων αφορούν νεαρά άτομα 15 έως 24 ετών. Επίσης, μεγάλο ποσοστό ατόμων μολύνονται για πρώτη φορά από τον HPV, τα κονδυλώματα, στα εφηβικά τους χρόνια.Επιπλέον, ΣΜΝ μπορεί να εμφανισθούν σε βρέφη και παιδιά, μετά από μετάδοση από μητέρες που δεν εμφάνισαν συμπτώματα ή δεν ακολούθησαν την ενδεδειγμένη θεραπεία.

9 μύθοι για το πώς μεταδίδονται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Μύθος Νο 1: Εγώ χρησιμοποιώ πάντα προφυλακτικό, άρα δεν κινδυνεύω από κανένα ΣΜΝ.

Η αλήθεια: Η συστηματική χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της στοματικής, κολπικής και πρωκτικής επαφής παραμένει η καλύτερη επιλογή προστασίας από τη μετάδοση των ΣΜΝ. Το προφυλακτικό μας προστατεύει από ουρηθρίτιδες, χλαμύδια, σύφιλη, γονόρροια, ηπατίτιδες και τον ιό HIV, αλλά δε μας προστατεύει απόλυτα από όλα τα ΣΜΝ, όπως για παράδειγμα τα κονδυλώματα, όταν αυτά εντοπίζονται στην περιγεννητική περιοχή. Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών ή άλλων μεθόδων αντισύλληψης προσφέρει προστασία μόνο έναντι ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, όχι όμως έναντι των ΣΜΝ.

Μύθος Νο 2: Καλύτερα να χρησιμοποιήσω δύο προφυλακτικά. Είναι σίγουρα πιο ασφαλή από ένα.

Η αλήθεια: Η χρήση δυο προφυλακτικών δεν συνιστάται, και δεν βοηθά περισσότερο απ’ ότι το ένα. Η σύσταση είναι να χρησιμοποιείται ένα νέο προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή, και πάλι με τις επιφυλάξεις που αναφέρθηκαν παραπάνω. 

Μύθος Νο 3: Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω προφυλακτικό. Είμαι αλλεργικός / δε βρίσκω το σωστό μέγεθος.

Η αλήθεια: Υπάρχουν πολλά μεγέθη και είδη προφυλακτικών, ώστε να ικανοποιήσουν τις διαφορετικές προτιμήσεις και ανάγκες. Προφυλακτικά χωρίς latex είναι διαθέσιμα για άτομα αλλεργικά στο latex. H μη χρήση προφυλακτικού μπορεί να οδηγήσει στη μόλυνση από ΣΜΝ, αλλά και σε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Μύθος Νο 4: Τα προφυλακτικά είναι ο μόνος τρόπος προστασίας από τα ΣΜΝ.

Η αλήθεια: Τα προφυλακτικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος προφύλαξης από τα ΣΜΝ, αλλά δεν είναι ο μόνος. Σημαντική θέση στον τομέα της προστασίας κατέχουν οι εμβολιασμοί έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV) και του ιού HPV (κονδυλώματα), τόσο σε κορίτσια, όσο και σε αγόρια.

Μύθος Νο 5: Τα ΣΜΝ δεν μεταδίδονται με τον στοματικό έρωτα. Αν δεν προχωρήσω σε ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, δεν έχω κανένα κίνδυνο.

Η αλήθεια: Τα ΣΜΝ μεταδίδονται με κάθε σεξουαλική επαφή κολπική, πρωκτική ή στοματική, γιατί σε κάθε σωματική κοιλότητα μπορεί να υπάρχουν αμυχές, μη εμφανείς, αλλά αρκετές για να μεταδώσουν ένα ΣΜΝ.

Μύθος Νο 6: Ο έρπης των γεννητικών οργάνων και ο HPV μεταδίδονται μόνο όταν υπάρχουν εμφανείς βλάβες στα γεννητικά όργανα.

Η αλήθεια: Πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι στην περίπτωση του ιού του απλού έρπητα (HSV) υπάρχει το φαινόμενο της ασυμπτωματικής απόπτωσής του από τα κύτταρα. Με βάση αυτό το δεδομένο δεν μπορεί να αποκλεισθεί η πιθανότητα της μετάδοσής του από το σύντροφο «φορέα» στον άλλο, χωρίς να υπάρχει το χαρακτηριστικό εξάνθημα. Βεβαίως, η μολυσματικότητα είναι σαφώς χαμηλότερη όταν δεν υπάρχουν βλάβες. Το ίδιο ισχύει και για τα κονδυλώματα (HPV).

Μύθος Νο 7: Τα ΣΜΝ προσβάλλουν μόνο τα γεννητικά όργανα.

Η αλήθεια: Πολλά από τα ΣΜΝ (HIV, σύφιλη κ.α.) παρουσιάζουν «εξωγεννητικές» εκδηλώσεις, π.χ. στη στοματική κοιλότητα, τους οφθαλμούς, τις αρθρώσεις, το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα. Στις περιπτώσεις αυτές σπανίως οι ασθενείς συνδυάζουν τα συμπτώματα με το ΣΜΝ και έτσι καθυστερεί η διάγνωση και η θεραπεία τους.

Μύθος Νο 8: Όλα τα εξανθήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων υποδηλώνουν ΣΜΝ.

Η αλήθεια: Πολλές δερματοπάθειες μπορεί να εμφανίσουν εξάνθημα εντοπιζόμενο στα γεννητικά όργανα ή πέριξ αυτών, χωρίς να έχουν σχέση με τα ΣΜΝ, για παράδειγμα η ψωρίαση, ο ομαλός λειχήνας, η λεύκη, η δερματίτιδα εξ’ επαφής, κ.α.

Μύθος Νο 9: Έχω περάσει μία φορά ΣΜΝ, δεν πρόκειται να ξανακολλήσω.

Η αλήθεια: Μπορείς να μολυνθείς από ένα ΣΜΝ περισσότερες από μια φορές, είτε από ένα μη θεραπευμένο σύντροφο είτε από ένα νέο σεξουαλικό σύντροφο. Η θεραπευθείσα λοίμωξη από χλαμύδια, κονδυλώματα, γονόρροια ή σύφιλη δεν προστατεύει τους ασθενείς από επαναμόλυνση.Επικοινωνήστε μαζί μας αν πιστεύετε ότι έχετε προσβληθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή είχατε κάποια "ύποπτη" επαφή

5 μύθοι για τα συμπτώματα και τη διάγνωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Μύθος Νο 1: Αν προσβληθώ από ΣΜΝ θα το καταλάβω αμέσως γιατί θα έχω συμπτώματα.

Η αλήθεια: Αρκετά ΣΜΝ, όπως οι λοιμώξεις από χλαμύδια ή τα κονδυλώματα, μπορεί να μη γίνουν αντιληπτές, γιατί δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Χωρίς να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς πιθανώς να μεταδώσουν τη λοίμωξη στους σεξουαλικούς τους συντρόφους.

Μύθος Νο 2: Εάν διαγνωστώ με ένα ΣΜΝ δεν χρειάζεται να κάνω εξετάσεις για άλλα ΣΜΝ.

Η αλήθεια: Μπορείς να μολυνθείς με περισσότερα από ένα ΣΜΝ. Είναι σημαντικό το άτομο που διαγιγνώσκεται με ένα ΣΜΝ να ελέγχεται και για τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ώστε να λαμβάνει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.Είναι σημαντική, επίσης, η αναζήτηση και θεραπεία των σεξουαλικών συντρόφων.

Μύθος Νο 3: Οι εξετάσεις για τα ΣΜΝ μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε χρονική στιγμή μετά την «ύποπτη» επαφή.

Η αλήθεια: Οι εξετάσεις για τα ΣΜΝ μπορούν να γίνουν προληπτικά. Στην περίπτωση όμως μίας «ύποπτης» επαφής που πρέπει να ελεγχθεί, πρέπει να ξέρετε ότι για κάποια ΣΜΝ υπάρχει ένα «χρονικό» παράθυρο που δεν επιτρέπει τη διάγνωσή τους. π.χ. οι πρώτες ορολογικές εξετάσεις για τη Σύφιλη (FTA) εμφανίζονται θετικές τουλάχιστον 21 μέρες μετά τη μόλυνση.

Μύθος Νο 4: Δεν είναι απαραίτητο να εξεταστώ ειδικά για ένα πιθανό ΣΜΝ, θα γίνω αιμοδότης και θα εντοπισθεί το νόσημα με αυτόν τον τρόπο.

Η αλήθεια: Αυτή η άποψη δεν είναι εντελώς σωστή, κυρίως για το λόγο που αναφέρθηκε ακριβώς πριν. Εάν οι εξετάσεις στην αιμοδοσία πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του «χρονικού παραθύρου», τότε δεν είναι δυνατή η διάγνωση του ΣΜΝ. Με τον τρόπο αυτό τίθεται σε κίνδυνο η υγεία πολλών ατόμων.

Μύθος Νο 5: Το τεστ ΠΑΠ θα δείξει εάν πάσχω από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Η αλήθεια: Το τεστ ΠΑΠ δεν είναι ειδικό για κανένα ΣΜΝ. Εάν υπάρχει υποψία μετάδοσης κάποιου ΣΜΝ είναι σκόπιμο να επικοινωνήσετε με το ιατρό σας, ώστε να υποβληθείτε στον κατάλληλο διαγνωστικό έλεγχο.

…Και ένας μύθος για τη θεραπεία

Ο μύθος: Με την πρόοδο της ιατρικής δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα ΣΜΝ θεραπεύονται με αντιβιοτικά.Η αλήθεια: Είναι αλήθεια ότι πολλά από τα ΣΜΝ θεραπεύονται με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, γι’ αυτό άλλωστε πρέπει να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος όταν υπάρχει υποψία λοίμωξης. Θα πρέπει όμως να λαμβάνετε υπόψη ότι πολλά από τα ΣΜΝ δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα, ιδιαίτερα στις γυναίκες, ενώ αν δε χορηγηθεί αγωγή μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας.Επιπλέον, ορισμένοι από τους ιούς που προκαλούν ΣΜΝ (π.χ. γονόκοκκος) εμφανίζουν αυξανόμενη αντοχή στα αντιβιοτικά.Για τους λόγους αυτούς, εάν μετά την ολοκλήρωση της θεραπευτικής αγωγής συνεχίζουν να υπάρχουν συμπτώματα, ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί εκ νέου τον ιατρό του για επανεκτίμηση της εξέλιξης της νόσου.Επικοινωνήστε μαζί μας αν πιστεύετε ότι έχετε προσβληθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή είχατε κάποια "ύποπτη" επαφή