icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή

ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗ

Τι είναι η ονυχομυκητίαση;

Η ονυχομυκητίαση είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα που μας απασχολεί πιο συχνά στα νύχια των δακτύλων του ποδιού. Οι μύκητες νυχιών αναπτύσσονται σε άνδρες και γυναίκες αν και λόγω των συνηθειών περιποίησης των νυχιών στις γυναίκες (πεντικιούρ) είναι πιο συχνοί. Η θεραπεία τους μπορεί τις περισσότερες φορές να γίνει με τοπική αγωγή μόνο, όμως δεν αρκεί απλά να χρησιμοποιηθεί μια αλοιφή ή ένα τζέλ. Φυσικά, σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χορήγηση θεραπείας από το στόμα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και χρήση ενός συγκεκριμένου λέιζερ που έχουμε στο ιατρείο μας.

Πώς δημιουργείται;

Το δέρμα μας είναι πάντα καλυμμένο από μικρόβια τα οποία συμβιώνουν μαζί μας και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό μας προστατεύουν αποτρέποντας την ανάπτυξη άλλων παθογόνων μικροβίων. Τέτοια μικρόβια είναι βακτήρια αλλά και μύκητες. Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι κουβαλάμε μεγαλύτερο αριθμό μικροβιών από τα κύτταρά μας. Όμως κάποιες φορές λόγω ειδικών συνθηκών π.χ. τραυματισμό του δέρματος και της παρανυχίδας, επαφής με βρώμικα νερά και συντήρησης της υγρασίας κ.α. μπορεί να γίνει αποικισμός του δέρματος από κάποιο παθογόνο μύκητα και αυτός να εισχωρήσει στις στιβάδες κερατίνης που αποτελούν το νύχι και κάτω από αυτή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αλλοίωση της όψης του νυχιού με ονυχόλυση και αλλαγή χρώματος. Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα με πόνο που είναι πιο χαρακτηριστικά μιας βακτηριακής λοίμωξης.

Δυστυχώς, ένας συχνός τρόπος μετάδοσης των μυκήτων στα νύχια είναι με την ανεπαρκή αποστείρωση εργαλείων πεντικιούρ μεταξύ πελατών. Παίζει ρόλο όχι μόνο η χρήση σωστού κλιβάνου αλλά και ο χρόνος έκθεσης στην κατάλληλη θερμοκρασία. Το ξύσιμο του νυχιού και οι μικροτραυματισμοί που συμβαίνουν διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τη μετάδοση, ενώ το περιβάλλον υγρασίας στα πόδια που δεν αερίζονται το ίδιο με τα δάκτυλα των χεριών διευκολύνει την ανάπτυξη μυκήτων.

Πρέπει να τονιστεί ότι πολλές φορές αυτό που κάποιοι εκλαμβάνουν ως μύκητες τα νύχια μπορεί να είναι απλώς τραυματισμός ή και αιμάτωμα, ενώ υπάρχουν παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις στα νύχια όπως η ψωρίαση και ο λειχήνας νυχιών.

Όπως και να έχει, ένα χτυπημένο και ταλαιπωρημένο νύχι με διαταραχή στις στιβάδες κερατίνης του μπορεί πιο εύκολα να αναπτύξει έναν μύκητα.

Τι περιλαμβάνει η κατάλληλη αντιμετώπιση;

Πρώτα από όλα πρέπει να μπεί η σωστή διάγνωση. Οι διαταραχές στα νύχια μπορεί να είναι ένα διαγνωστικό στοιχείο είτε για δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και οι λειχήνας, είτε για παθολογικές διαταραχές όπως οι διαταραχές στον θυροειδή. Κάποιες φορές η διάγνωση είναι αρκετά ξεκάθαρη κλινικά, ενώ άλλες φορές πρέπει να προηγηθεί μια καλλιέργεια σε εξειδικευμένο εργαστήριο για να γίνει η ανίχνευση και η ταυτοποίηση του παθογόνου οργανισμού. Παράλληλα μπορεί να γίνει και μυκητόγραμμα, ώστε να ξέρουμε σε ποιες ουσίες ο μύκητας είναι ανθεκτικός και  σε ποιες ευαίσθητος.  Η διαδικασία της λήψης και επεξεργασίας που δείγματος πρέπει να γίνει από έμπειρο τεχνικό εργαστηρίου ή ιατρό, γιατί αλλιώς θα έχουμε ψευδή αρνητικά αποτελέσματα.

Τις περισσότερες φορές προτείνουμε να γίνει η λήψη δείγματος για καλλιέργεια και ξεκινάμε την τοπική αγωγή πριν τα αποτελέσματα. Στη συνέχεια, βάση των αποτελεσμάτων και της εξέλιξης της θεραπείας αποφασίζουμε αν θα προσθέσουμε αγωγή από το στόμα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει αποτέλεσμα η τοπική αγωγή είναι να αφαιρεθούν όσο το δυνατόν περισσότερες στιβάδες κερατίνης από το νύχι. Με τον τρόπο αυτό αφαιρείται ένα μέρος του μύκητα και ταυτόχρονα επιτρέπουμε τη μεγαλύτερη έκθεση του μύκητα στο όποιο τοπικό φάρμακο επιλέξουμε, καθώς ένα παχύ νύχι προστατεύει τον μύκητα.

Η αγωγή από το στόμα, επειδή αφορά χάπια που μεταβολίζονται στο συκώτι, πρέπει να  γίνει με προσοχή, ίσως μετά από επαλήθευση με καλλιέργεια, και απαιτεί κάποιους αιματολογικούς ελέγχους ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουμε παρενέργειες, οι οποίες είναι βέβαια πολύ σπάνιες. Παράλληλα δεν μπορούμε να κάνουμε κατανάλωση αλκοόλ που και αυτό επιβαρύνει το συκώτι.

Σε κάθε περίπτωση η θεραπεία απαιτεί χρόνο καθώς το ίδιο το νύχι μεγαλώνει αργά και επί της ουσίας περιμένουμε το νέο νύχι που θα παραχθεί από τα κύτταρα στη βάση του νυχιού κάτω από το δέρμα να προχωρήσει και να αντικαταστήσει το προβληματικό κομμάτι. Αυτό συχνά παίρνει μήνες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αν ο μύκητας καταλάβει όλο το νύχι μέχρι πίσω και φτάσει μέχρι τα κύτταρα που παράγουν την κερατίνη του νυχιού, τότε η καταστροφή που προκαλεί μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη δυσμορφία του νυχιού, που δεν φεύγει ακόμα και μετά από επιτυχημένη αγωγή και αντιμετώπισή του. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να μην χρονίσει ένα τέτοιο πρόβλημα.

Γιατί να εμπιστευτείτε τους ειδικούς του Totalskin;

Στο ιατρείο μας έχουμε ως πεποίθηση την αποφυγή χρήσης από του στόματος αγωγής, την οποία δίνουμε μόνο όταν τη θεωρούμε απαραίτητη. Αυτό μας το επιτρέπει η μεγάλη εμπειρία μας με τοπικές αγωγές σε ασθενείς που παράλληλα έκαναν ομοιοπαθητική και δεν ήθελαν συστημικές θεραπείες και επίσης η δυνατότητα χρήσης ειδικού laser το οποίο στοχοποιεί θερμικά τον μύκητα χωρίς να αλλοιώνει το νύχι και να καίει το δέρμα. Σε περίπτωση που αποφασίσουμε να εντάξουμε το laser στη θεραπεία μας απαιτούνται τουλάχιστον 3 συνεδρίες, με απόσταση μιας εβδομάδας και 15 ημερών.

Παράλληλα έχουμε μεγάλη εμπειρία και στη χρήση αγωγής από του στόματος, την οποία δεν διστάζουμε να προτείνουμε όταν είναι απαραίτητη, κρατώντας όμως  το χρόνο λήψης της στο ελάχιστο δυνατό, με τον συνδυασμό των άλλων μεθόδων.

Τέλος, μπορούμε να προτείνουμε συγκεκριμένο εργαστήριο με εξειδίκευση στην καλλιέργεια μυκήτων. Όλα με στόχο την ασφαλή και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος σας.

ΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ
ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ