icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή

Ο ήλιος και το δέρμα μας

Ο ήλιος και το δέρμα μαςΟ ήλιος είναι ζωή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό! Και είμαστε πολύ τυχεροί, εμείς οι Έλληνες, που ζούμε σε μια χώρα ηλιόλουστη τους περισσότερους μήνες του χρόνου! Ο ήλιος έχει ευεργετικές επιδράσεις τόσο στον οργανισμό όσο και στη διάθεσή μας και από σήμερα και στο εξής είναι ευκαιρία να τον απολαμβάνουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι, εκτός από τα αναμφισβήτητα οφέλη του, ο ήλιος κρύβει και αρκετούς κινδύνους, και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή και σύνεση.Δείτε παρακάτω τις θετικές, αλλά και τις αρνητικές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στον οργανισμό μας, για να μπορέσετε να απολαύσετε τα οφέλη του, χωρίς να κινδυνεύετε. 

Θετικές επιδράσεις του ήλιου στον οργανισμό μας

Προστατεύει τις γυναίκες από την οστεοπόρωση και τα παιδιά από τη ραχίτιδα Η βιταμίνη D, η οποία σε ποσοστό 90% συντίθεται με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας, βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και την εναπόθεσή του στα οστά. Με 20 λεπτά καθημερινή έκθεση στον ήλιο, χωρίς αντιηλιακό ή έστω κάποιο με χαμηλό δείκτη, κατά προτίμηση το μεσημέρι, εξασφαλίζουμε στον οργανισμό μας τη βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για να δυναμώσουμε τα οστά μας και να προστατευτούμε από την οστεοπόρωση.

Βελτιώνει τις πιθανότητες να συλλάβουμε

Ο ήλιος, με τη ζεστασιά του, βελτιώνει την αγγείωση και κατ’ επέκταση τη λειτουργία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η βιταμίνη D, που παράγεται από την έκθεση στον ήλιο, ενισχύει την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος.

Δρα ευεργετικά κατά της ψωρίασης

Στους ανθρώπους που πάσχουν από ψωρίαση, τα επιφανειακά κύτταρα του δέρματος πολλαπλασιάζονται περίπου ανά εβδομάδα, αντί για 28 περίπου ημέρες που χρειάζονται στους υπόλοιπους ανθρώπους για να πολλαπλασιαστούν και να αποβληθούν. Έτσι, συσσωρεύονται στο δέρμα και προκαλούν τις χαρακτηριστικές ψωριασικές πλάκες, ενώ η τοπική φλεγμονή που δημιουργείται προκαλεί το κόκκινο χρώμα. Ο ήλιος δρα ευεργετικά στην ψωρίαση αφενός επειδή οι υπεριώδεις ακτίνες του επιβραδύνουν τη διαδικασία της ανανέωσης των επιφανειακών κυττάρων και αφετέρου επειδή έχει μια ήπια ανοσοκατασταλτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Φτιάχνει τη διάθεσή μας

Η έκθεση στο ηλιακό φως αυξάνει τις ενδορφίνες, τις ορμόνες που βελτιώνουν τη διάθεση και την ποιότητα του ύπνου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αυξημένα ποσοστά μελαγχολίας, κατάθλιψης, ακόμα και αυτοκτονιών στη βόρεια Ευρώπη οφείλονται ως ένα βαθμό και στην έλλειψη ηλιοφάνειας.

Δρα ευεργετικά κατά της ξηροδερμίας

Η ξηροδερμία, δηλαδή η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, χαρακτηρίζεται από ένα λιπαρό λέπι που εμφανίζεται στα μαλλιά, το πρόσωπο και το στήθος, και φαίνεται να επιδεινώνεται σε ορισμένους ανθρώπους εξαιτίας ψυχολογικών παραγόντων. Παρουσιάζει έξαρση τους χειμερινούς μήνες, δηλαδή κυρίως όταν υπάρχει κρύο και υγρασία, ενώ αντίθετα, το καλοκαίρι, χάρη στη ζέστη και τον ξηρό καιρό, βρίσκεται σε ύφεση.

Αρνητικές επιδράσεις του ήλιου

Ηλιακό έγκαυμα

Το ηλιακό έγκαυμα είναι ουσιαστικά μια βλάβη του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία. Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού προκαλούν ερυθρότητα, θερμότητα στην αφή και ήπιο πόνο και επηρεάζουν μόνο την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος. Εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες από την έκθεση στον ήλιο και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες έως και εβδομάδες μέχρι να εξασθενήσουν. Tα εγκαύματα δευτέρου βαθμού καταστρέφουν βαθιά τα στρώματα του δέρματος και τις νευρικές απολήξεις - συνήθως είναι επώδυνα και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν. Προκαλούν ερυθρότητα, οίδημα και φλύκταινες, που αν τις σπάσετε, μπορεί να πάθετε μόλυνση.

Ανομοιόμορφος τόνος δέρματος, Κηλίδες & Μέλασμα

Η μεγάλη έκθεση στον ήλιο προκαλεί ακανόνιστο χρωματισμό ή μελάγχρωση του δέρματος, με ορισμένες περιοχές του δέρματος να γίνονται πιο σκούρες, ενώ άλλες φαίνονται πιο ανοιχτόχρωμες. Το μέλασμα (ή χλόασμα) είναι το μαύρισμα ή οι καφέ κηλίδες στα μάγουλα, τη μύτη, το μέτωπο και το πηγούνι. Οι αντιαισθητικές κηλίδες του δέρματος δεν προκαλούνται από τη γήρανση, αν και πολλαπλασιάζονται καθώς γερνάμε. Τα λεγόμενα «σημάδια της ηλικίας» είναι το αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο, και γι’ αυτό εμφανίζονται περισσότερο σε μέρη του σώματος που εκτίθενται πιο πολύ στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, τα χέρια και το στήθος.Διαβάστε περισσότερα για τις κηλίδες του δέρματος και την αντιμετώπισή τους

Καταρράκτης

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει πρόωρο καταρράκτη και βλάβες στην ωχρά κηλίδα. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου γερνάνε τον φακό του ματιού, όπως αντίστοιχα και το δέρμα, και έτσι είναι πιθανό να εμφανιστούν νωρίτερα αλλοιώσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως είναι ο καταρράκτης.

Φωτοδερματοπάθειες

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι δυνατό να προκαλέσει ή να επιδεινώσει προυπάρχουσες δερματοπάθειες. Δερματοπάθειες που προκαλούνται από τον ήλιο είναι το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός, η ηλιακή κνίδωση, η ευλογιοειδής ιδρώα, μία σπάνια δερματοπάθεια που αφορά κυρίως τα παιδιά, η εαρινή κνήφη και η ακτινική δερματίτιδα, μία δερματοπάθεια που αφορά κυρίως ηλικιωμένους άνδρες και συχνά συνοδεύεται από αλλεργική δερματίτιδα. Οι δερματοπάθειες που επιδεινώνονται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι ο ερυθηματώδης λύκος, οι πορφυρίες, η δερματομυοσίτιδα, η φυλλώδης πέμφιγα, η πελλάγρα (ένδεια νιασίνης), η νόσος Darier, η νόσος Hailey-Halley, ο απλός έρπητας, τα φαρμακευτικά εξανθήματα, η ροδόχρους ακμή.

Φωτοαλλεργικές- φωτοτοξικές αντιδράσεις

Η υπεριώδης ακτινοβολία αλλά και το ορατό φως, σε συνδυασμό με τη λήψη φαρμακευτικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει φωτοαλλεργικές ή φωτοτοξικές αντιδράσεις. Γνωστές φωτοευαισθητοποοί ουσίες είναι οι τετρακυκλίνες, τα ρετινοειδή, οι σουλφοναμίδες,οι θειαζιδες, τα ψωραλένια,η αμιοδαρόνη και πολλά άλλα φάρμακα. Σε συδυασμό με τοπικές χημικές ουσίες που περιέχονται σε αρώματα, έλαια, φυτά κλπ μπορεί να προκληθούν φωτοδερματίτιδες όπως τύπου Berloque, φυτοφωτοδερματίτιδα και άλλες δερματίτιδες. Κυρίως ευθύνεται η Α τόσο για τις φωτοαλλεργικές όσο και τις φωτοτοξικές αντιδράσεις.

Καρκίνος του δέρματος

Η καρκινογόνος δράση της ηλιακής ακτινοβολίας για τον άνθρωπο, έχει πολύ νωρίς επισημανθεί στην Ιατρική. Νεοπλάσματα του δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα, το ακανθοκυτταρικό και το μελάνωμα συνδέονται με την εκτεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά σε ανοιχτόχρωμα άτομα.Διαβάστε περισσότερα για τον καρκίνο του δέρματος

Φωτογήρανση

Η χρόνια επίδραση της υπεριώδους και κυρίως της Α στο δέρμα επιταχύνει τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Είναι μία αθροιστική διαδικασία που εξαρτάται από τη συνολική ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας και του φωτοτύπου του δέρματος.