icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή

ΝΗΜΑΤΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΦΙΞΗΣ

Εφαρμογή νημάτων σε πρόσωπο και σώμα 

Η εφαρμογή των νημάτων στην αισθητική Δερματολογία έφερε επανάσταση καθώς μας επέτρεψε να αντιμετωπίσουμε με μια μη επεμβατική θεραπεία το 'κρέμασμα' στο σαγόνι, τη χαλάρωση στο περίγραμμα και τη χαλάρωση στο λαιμό με την τεχνική του thread-lift. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός από το πρόσωπο και παντού στο σώμα ώστε να επιτύχουμε σύσφιξη του δέρματος και να προκαλέσουμε ανάπλαση του δέρματος και παραγωγή κολλαγόνου χωρίς να ερεθίσουμε την επιφάνεια του δέρματος. Η συνδρομή ενός έμπειρου Δερματολόγου που έχει επίσης γνώση και όλων των άλλων πιθανών θεραπειών συνδυαστικών και μη, είναι πολύτιμη. 

Τα νήματα που χρησιμοποιούνται χωρίζονται πρώτα σε απορροφήσιμα και μη απορροφήσιμα. Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε μόνο απορροφήσιμα νήματα. Τα νήματα αυτά υδρολύονται και εξαφανίζονται μέσα στο δέρμα μας μετά από πολλούς μήνες.  

Στη συνέχεια τα νήματα μπορούν να χωριστούν σε απορροφήσιμα νήματα ανάρτησης, που έχουν ακίδες (cogs, cones) και μπορούν να έχουν άμεσα εντυπωσιακά αποτελέσματα συγκρατώντας και μετακινώντας ιστούς σε υψηλότερη θέση και σε μικρότερα απορροφήσιμα νήματα που τοποθετούνται σχηματίζοντας πλέγμα ή αλλιώς ένα είδος ικριώματος, ώστε να προκαλέσουν στήριξη στην περιοχή αλλά και την μακροπρόθεσμη παραγωγή κολλαγόνου και σύσφιξη.

Νήματα ανάρτησης

Η τεχνική του thread – lift, απαιτεί αρκετή εμπειρία και δεξιοτεχνία στην τοποθέτηση των νημάτων. Στο ιατρείο μας την εφαρμόζουμε με τοπική αναισθησία ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη. Όταν χρησιμοποιούμε νήματα με κάνουλες κάνουμε εκτεταμένη τοπική αναισθησία σε όλη την περιοχή. Η τοποθέτηση τους γίνεται σε προσεκτικά επιλεγμένα σημεία με τέτοια κατεύθυνση και με τέτοιο τρόπο ώστε να ανασηκώσουν τους πεσμένους από χαλάρωση ιστούς. Μέχρι πρόσφατα το χειρουργικό lifting θα ήταν το μόνο που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε για το πρόβλημα αυτό και φυσικά αυτό παραμένει το gold standard, ενώ οι μη επεμβατικές μέθοδοι που περιγράφουμε έχουν μικρότερο αποτέλεσμα για λιγότερο χρονικό διάστημα, όμως έχουν πολύ λιγότερη ταλαιπωρία χωρίς τομές και αποκολλήσεις.

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε νήματα PCL (πολυκαπρολακτόνης), πολυγαλακτικού οξέως (PLLA), μίγματα των δύο (PCLA) αλλά και πολυδιοξανόνης (PDO). Η εφαρμογή απαιτεί πολύ καλή γνώση των ιδιοτήτων του εκάστοτε υλικού των νημάτων, σωστή επιλογή του πάχους τους, του αριθμού και της θέσης που θα τοποθετηθούν ενώ πολλές φορές στο τέλος επιλέγουμε να τα δέσουμε μεταξύ τους σε κόμπο ώστε να έχουμε επιπλέον σημείο στήριξης. Μακροπρόθεσμα, γύρω από κάθε νήμα ο οργανισμός παράγει νέο κολλαγόνο και οδηγείται σε ανάπλαση του δέρματος και μακροπρόθεσμη σύσφιξη.

Συνολικά η εφαρμογή παίρνει περί τα 30 λεπτά και είναι αρκετά ανώδυνη λόγω της τοπικής αναισθησίας. Τις επόμενες 3 μέρες θα νιώθετε τα νήματα να ‘τραβάνε’ και προτείνουμε να παίρνεται παρακεταμόλη τακτικά για την ενόχληση αυτή. Σπάνια η ενόχληση κρατά περισσότερο από 3 μέρες. Καλό είναι να αποφευχθούν οδοντιατρικές εργασίες για 1 μήνα μετά και κινήσεις που θα τεντώσουν τα νήματα πριν αυτά ακόμα ‘δέσουν’ με τους αναρτημένους ιστούς μέσω της περίκλεισής τους από νέο κολλαγόνο.

Κάποιες φορές επίσης, δημιουργούνται κάποιες μικρές πτυχώσεις σε σημεία του δέρματος από την ανάρτηση και τη μετακίνηση των ιστών. Αυτές οι πτυχώσεις εξομαλύνονται και φεύγουν μέσα στις επόμενες μέρες. ¨Όπως και να έχει το γεγονός ότι υπάρχει κάποια αποθεραπεία πρέπει να εξηγείται πριν την επέμβαση καθώς δεν είναι όλοι κατάλληλοι υποψήφιοι ώστε να ανεχτούν τις ενοχλήσεις αυτές.

Ανάλογα με το επιλεγμένο υλικό, το πάχος των νημάτων, τον αριθμό τους, αλλά και παραγόντων όπως το πόσο ‘βαρύ’ είναι το πρόσωπο που θέλουμε να αναρτήσουμε, η ανάρτηση κρατάει περίπου 1 χρόνο ενώ η επακόλουθη σύσφιξη από την παραγωγή νέου κολλαγόνου 2 χρόνια. Συνήθως μπορούμε να επαναλάβουμε την εφαρμογή εάν δεν επιλέξουμε κάποια άλλη μέθοδο από τη φαρέτρα μας σε ενάμιση με 2 χρόνια.

Μικρά νήματα σύσφιξης

Στην περίπτωση αυτή τα νήματα (PDO, PCLA, PLLA) τοποθετούνται με αναισθητική κρέμα αλλά και με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας στο υποδόριο, πιο επιφανειακά από τα νήματα ανάρτησης. Για να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα πρέπει η περιοχή να κορεστεί με αρκετά νήματα που τοποθετούνται με τη μορφή πλέγματος. Γύρω από κάθε νήμα ο οργανισμός αντιδρά και παράγει νέο κολλαγόνο. Ουσιαστικά λοιπόν ενεργοποιούμε τις επουλωτικές διεργασίες του ίδιου του οργανισμού μας. Πολλές φορές στο σημείο δημιουργούνται μελανιές που θα απορροφηθούν. Τα επιθυμητά αποτελέσματα μπορεί να επιτευχθούν και σε μια συνεδρία, αν και πολλές φορές είναι καλύτερο να κάνουμε 2-3 συνολικά. Καθώς η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει κοντά έναν μήνα από την εφαρμογή, το τελικό αποτέλεσμα το αξιολογούμε στους 2 με 3 μήνες.. Υπό προϋποθέσεις το αποτέλεσμα από την νεοκολλαγονογένεση είναι μακροχρόνιο.

Συμπερασματικά 

Παρότι εφαρμόζουμε χρόνια νήματα ανάρτησης και σύσφιξης και έχουμε δοκιμάσει διάφορα υλικά και τεχνικές, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι κατάλληλη θεραπεία για όλα τα πρόσωπα και όλους τους ασθενείς. Η εφαρμογή τοξίνης και υαλουρονικού είναι δυο πολύ πιο εύκολες και γρήγορες λύσεις για ανανέωση του προσώπου χωρίς αποθεραπεία. Όμως, τα αποτελέσματα των νημάτων δεν μπορούμε να τα πετύχουμε με τις μεθόδους αυτές. Επίσης, με την εφαρμογή laser, RF και needle RF μπορούμε να πετύχουμε κάποια σύσφιξη του δέρματος και βελτίωση του τόνου και της υφής, όχι όμως ανάρτηση. Είναι λοιπόν απαραίτητο να εκτιμήσουμε και να εξηγήσουμε από κοντά σε κάθε ενδιαφερόμενη/ενδιαφερόμενος τα οφέλη αλλά και τις δυσκολίες της θεραπείας αυτής πριν  προχωρήσουμε. 

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
ΕΞΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ