icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι μια πολύ συχνή διαταραχή που αφορά την εικόνα που εμφανίζεται στη συγκέντρωση λίπους συνήθως σε περιοχές όπως οι μηροί, οι γλουτοί και τα ψωμάκια. Χαρακτηριστικό της είναι η όψη φλοιού πορτοκαλιού με μικρές γουβίτσες και λακκουβίτσες στην περιοχή. Σήμερα υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές θεραπείες, άλλες λίγο πιο επεμβατικές και άλλες καθόλου επεμβατικές. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει το μασάζ κυτταρίτιδας γιατί η έντονη και επαναλαμβανόμενη διάταση του δέρματος μπορεί να οδηγήσει και σε χαλάρωση.

Συνήθως κατατάσσουμε την κυτταρίτιδα σε 3 κατηγορίες. Στην πρώτη δεν υπάρχει εμφανής κυτταρίτιδα στην όρθια θέση παρά μόνο όταν η περιοχή πιεστεί π.χ. όταν καθόμαστε. Στη δεύτερη η όψη φλοιού πορτοκαλιού είναι εμφανής και στην όρθια θέση  χωρίς πίεση. Στην τρίτη η εικόνα είναι πιο έντονη με σημεία που έχουν φουσκωματάκια παράλληλα με γουβίτσες.

Σε ποιους παράγοντες οφείλεται;

Στο σώμα μας τα λιποκύτταρα συσσωρεύονται σε ομάδες που διαχωρίζονται και περικλείονται από ινώδη διαφραγμάτια που αποτελούνται από συνδετικό ιστό και κολλαγόνο. Τα διαφραγμάτια αυτά είναι λιγότερο μαλακά και ελαστικά από τα λιποκύτταρα που έχουν συχνά αυξομειώσεις τόσο από την συσσώρευση λίπους μέσα τους όσο και από τα οιδήματα που προκαλούνται από ορμονικές διαταραχές, διατρόφή  αλλά και την ύπαρξη φλεγμονής. Στις γυναίκες όπου το υπερκείμενο δέρμα είναι γενικά λεπτότερο αυτή η διαταραχή γίνεται πιο ορατή με την εμφάνιση φλοιού πορτοκαλιού. Επίσης, ο ορμονικός κύκλος και η κατακράτηση υγρών είναι ένα αίτιο που η διαταραχή αυτή είναι σαφώς πιο εμφανής στις γυναίκες. Για το λόγο αυτό η κυτταρίτιδα γίνεται εμφανής μετά την εφηβεία και πιο έντονη κατά την εγκυμοσύνη.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι στις γυναίκες τα ινώδη διαφραγμάτια που ενώνουν το δέρμα με τον υποκείμενο μυικό ιστό έχουν ένα παράλληλο μοτίβο σχηματίζοντας κερήθρες λίπους ενώ στους άνδρες το μοτίβο αυτό είναι πιο άναρχο με criss -cross κατανομή.

Τέλος,  με την πάροδο των χρόνων και τη χαλάρωση του δέρματος το πρόβλημα φαίνεται όλο και πιο έντονο, καθώς μειώνεται η ελαστικότητα και η σφριγιλότητά του λόγω αλλαγής στην ποιότητα και του κολλαγόνου καθώς και στο πάχος του υπερκείμενου δέρματος.

Η κυτταρίτιδα της περισσότερες φορές είναι ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα. Στις έντονες περιπτώσεις όμως μπορεί να υπάρχει και ενόχληση στην πίεση στο σημείο. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη φλεγμονής και στην έντονη διάταση των ινωδών διαφραγματίων μεταξύ των λιποκυττάρων.

Σε ποια σημεία εμφανίζεται;

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά σε σημεία όπου υπάρχει συσσώρευση λίπους και λεπτό δέρμα. Για το λόγο αυτό στις γυναίκες εντοπίζεται συνήθως εκεί όπου βρίσκονται οι αποθήκες λίπους  λόγω της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, δηλαδή  στα ψωμάκια, στους μηρούς και το εσωτερικό τους και φυσικά στους γλουτούς. Άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν πιο έντονο πρόβλημα και μπορούν να εμφανίσουν κυτταρίτιδα και σε πολλά άλλα σημεία όμως η κυτταρίτιδα συχνά απασχολεί και άτομα με κανονικό ΒΜΙ (body mass index).

Ποιος ο ρόλος των ορμονών;

Είναι χαρακτηρισικό ότι το 80 με 90% όλων των γυναικών μετά την εφηβεία έχουν κυτταρίτιδα, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό των ανδρών είναι λιγότερο από 10%. Συνεπώς οι ορμονικές αλλαγές με την επίδραση των γυναικείων ορμονών κατά την εφηβεία είναι καθοριστικές, όπως επίσης και οι ορμονικές διαταραχές που μπορούν να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών μπορούν να κάνουν πιο έντονη την εικόνα της κυτταρίτιδας. Επίσης οι ίδιες ορμόνες είναι αυτές που καθορίζουν τον τρόπο κατανομής των λιποαποθηκών μας. Έτσι στους άντρες η πιο συχνή συσσώρευση λίπους γίνεται στην κοιλιά και μάλιστα πίσω από τους κοιλιακούς μυς και συνεπώς δεν φαίνεται στο δέρμα. Αντίθετα στις γυναίκες η συσσώρευση γίνεται επιφανειακά στο δέρμα και μάλιστα στους μηρούς όπου το δέρμα είναι λεπτότερο και έτσι φαίνεται περισσότερο.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η όποια αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας πρέπει να ξεκινήσει με μια συζήτηση για τη διατροφή, τη σταθερότητα στο βάρος και τις τροφές και τους παράγοντες που οδηγούν σε κατακράτηση υγρών και οιδήματα.

Από την πλευρά μας έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε αρκετά τόσο με μη επεμβατικούς όσο και με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Αν και υπάρχουν αρκετά μηχανήματα που υπόσχονται βελτίωση της κυτταρίτιδας, βασιστήκαμε σε μια σοβαρή έρευνα και αξιολόγηση που έγινε από ανεξάρτητους επιστήμονες και κατέληξε ότι οι κρουστικοί υπέρηχοι έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα από τα μη επεμβατικά μηχανήματα.

https://www.aad.org/public/cosmetic/fat-removal/cellulite-treatments-what-really-works

Στο ιατρείο μας έχουμε το μηχάνημα των κρουστικών υπερήχων που είναι η βέλτιστη μη επεμβατική επιλογή, δεν πονάει και έχει πολύ σύντομη συνεδρία. Επίσης δεν ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει χαλάρωση όπως κάποιες άλλες μέθοδοι με μασάζ και έντονο τέντωμα του δέρματος. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μετά τις πρώτες συνεδρίες θα υπάρχει αρχικά μια επιδείνωση της εικόνας και στη συνέχεια θα υπάρχει φυσικά βελτίωση.

Για να μειωθεί το φαινόμενο αυτό και για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να συνδυάσουμε στην ίδια συνεδρία και την εφαρμογή με ραδιοσυχνότητες RF των οποίων η θερμική ενέργεια βοηθά τόσο στη σύσφιξη και στην παραγωγή και ανάπλαση του κολλαγόνου όσο και στην παροχέτευση του οιδήματος με την αύξηση της αγγείωσης και της κυκλοφορίας του αίματος. Παράλληλα και μόνο η σύσφιξη του δέρματος από τις ραδιοσυχνότητες οδηγεί σε βελτίωση της εικόνας της κυτταρίτιδας και έτσι δρούν και συνδυαστικά όσο και αλληλοσυμπληρώνοντας το ένα το άλλο για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Ανάμεσα στις συνεδρίες αυτές μπορεί επίσης να γίνει και έγχυση λιποδιαλυτικών ενζύμων και ουσιών όσο και αποιδηματικών ουσιών για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Σε κάποιες περιπτώσεις και μόνο η μεσοθεραπεία με τις ουσίες αυτές έχει αποτέλεσμα.

Ακόμα πιο αποτελεσματικές και με ακόμα πιο μακροχρόνιο αποτέλεσμα είναι οι λίγο πιο επεμβατικές μέθοδοι. Σε αυτές κατά κύριο λόγο γίνεται υποσκαφή των ινωδών διαφραγματίων ελευθερώνοντας τις ομάδες λιποκυττάρων που βρίσκονται ανάμεσά τους ώστε να έρθουν πιο ομοιόμορφα με την επιφάνεια του δέρματος.  Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα αυτό να γίνει μετά από μια λιποαναρρόφηση ώστε μετά την ελευθέρωση των διαφραγματίων να γίνει γέμισμα στις λακκούβες με το δικό σας λίπος και τα βλαστοκύτταρα που περιέχει.

ΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ
ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
icon-gallery-arrow-left
icon-gallery-arrow-right