icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή

Κονδυλώματα: 8 ερωτήσεις που διστάζετε να κάνετε

Το καλοκαίρι παρατηρείται έξαρση στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ένα εκ των οποίων και τα κονδυλώματα. Μάθετε για τα κονδυλώματα και τον ιό HPV σε 8 ερωτήσεις που ίσως διστάζετε να κάνετε. 

1. Τι ακριβώς είναι τα κονδυλώματα?

Τα κονδυλώματα είναι διογκώσεις που αναπτύσσονται στο δέρμα ή στους βλεννογόνους, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 100 υποτύποι του ιού των θηλωμάτων που προσβάλουν τον άνθρωπο, περίπου οι 40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι, ενώ λίγοι από αυτούς προκαλούν κονδυλώματα. Επειδή η ομάδα των ιών HPV είναι μεγάλη, στην ιατρική βιβλιογραφία επικρατεί ο διαχωρισμός σε: Καλό είναι να μην γίνεται σύγχυση ανάμεσα στις δύο αυτές δερματολογικές παθήσεις γιατί οφείλονται σε διαφορετικούς τύπους ιών HPV.

2. Πώς μοιάζουν τα κονδυλώματα?

Τα κονδυλώματα μπορεί να είναι διαφόρων μεγεθών, να εξέχουν και να μοιάζουν σαν μικρό κουνουπίδι ή να είναι επίπεδα και δύσκολα να διακρίνονται με το μάτι. Μπορεί να είναι μικρά σαν κεφάλι καρφίτσας ή μεγαλύτερα, μεμονωμένα ή πολλά μαζί. Μοιάζουν αρκετά με τις μυρμηγκιές και είναι συνήθως ανώδυνα, αν και κάποιες φορές μπορεί να εμφανίσουν φαγούρα ή αιμορραγία, κυρίως αν ερεθιστούν.

3. Πώς θα καταλάβω ότι έχω κονδυλώματα? Τι συμπτώματα έχουν?

Αρκετές φορές τα κονδυλώματα είναι εμφανή, αλλά συχνά δεν είναι ορατά με το μάτι και γίνονται αντιληπτά μόνο με την αφή. Ο μόνος σίγουρος τρόπος να γνωρίζετε ότι έχετε κονδυλώματα είναι εξέταση από ιατρό δερματολόγο ή γυναικολόγο, ενώ συχνά η κλινική εξέταση χρειάζεται να συνοδευτεί κι από δερματοσκόπηση ή κολποσκόπηση, εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς και λήψη δείγματος για βιοψία.  

4. Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα?

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται κυρίως με την σεξουαλική επαφή, ακόμη και με τη μη ολοκληρωμένη, γι' αυτό και κατατάσσονται στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ). Πολύ σπάνια μπορεί να μεταδοθούν μέσω του στοματικού σεξ με μολυσμένο άτομο, και τότε είναι πιθανό τα κονδυλώματα να εμφανιστούν στα χείλη, στο στόμα ή στο λάρυγγα. Η χρήση προφυλακτικού μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης, αλλά όχι πλήρως, καθώς προστατεύονται μόνο οι περιοχές που έρχονται σε επαφή με το προφυλακτικό, και όχι όλη η περιγεννητική και περιπρωκτική περιοχή. Μεταδίδονται επίσης από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Για το λόγο αυτό, συνήθως συνιστάται καισαρική τομή αν υπάρχουν εξωτερικά κονδυλώματα.

5. Εμφάνισα κονδυλώματα χωρίς να έχω έρθει σε επαφή με άλλο άτομο. Αυτό σημαίνει ότι με κόλλησε ο σύντροφός μου?

Μπορεί να είστε φορέας του ιού για χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα ή γίνει η διάγνωση, επομένως, είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπίσει κανείς με σιγουριά πότε και από πού μολύνθηκε. Το ίδιο ισχύει και για τον σύντροφο οπότε μην οδηγείστε σε λανθασμένα συμπεράσματα και βιαστικές αποφάσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από κάποιο τύπο HPV των γεννητικών οργάνων περνάνε την μόλυνση γρήγορα, χωρίς να εμφανίσουν ποτέ κονδυλώματα ή κάποιο άλλο σύμπτωμα, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα. Εντούτοις, εάν ένα μέλος του ζευγαριού βρεθεί να έχει HPV, τότε θεωρείται ότι και το άλλο μέλος έχει μολυνθεί, ακόμη κι αν δεν έχει εμφανίσει κανένα σύμπτωμα.

6. Τι επιπλοκές ή άλλους κινδύνους μπορεί να δημιουργήσουν τα κονδυλώματα?

Οι επιπλοκές των κονδυλωμάτων μπορεί να είναι σχετικά μικρής σημασίας, όπως αιμορραγία, επιμόλυνση, προβλήματα κατά την ούρηση ή ψυχολογική ενόχληση, αλλά και πιο σοβαρές, όπως η δημιουργία γιγάντιων κονδυλωμάτων και δυσπλασιών, ενώ σε κάποιο μικρό ποσοστό ορισμένοι υποτύποι του ιού ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου και καρκίνων πρωκτογεννητικής χώρας.

7. Πώς θεραπεύονται τα κονδυλώματα?

Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, αλλά ουσιαστικά αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα, δηλαδή τα κονδυλώματα, και όχι το αίτιο, δηλαδή τον ιό HPV. Aπό τη στιγμή που θα μολυνθείτε με τον ιό, παραμένετε φορέας και υπάρχει πιθανότητα για υποτροπή μετά τη θεραπεία.Οι θεραπείες που μπορούν να εφαρμοστούν από τον ίδιο τον ασθενή αφορούν σε φαρμακευτική αγωγή με διάφορες κρέμες, αλοιφές και λοσιόν, αλλά δυστυχώς πολλές φορές δεν γίνεται σωστή εφαρμογή σε όλα τα πάσχοντα σημεία, με αποτέλεσμα την υποτροπή των βλαβών, ενώ μερικές φορές δεν τηρείται με συνέπεια η αγωγή από τον ίδιο τον ασθενή. Η καλύτερη λύση είναι η αντιμετώπιση σε δερματολογικό ιατρείο, όπου υπάρχει ο εξοπλισμός και η εμπειρία για τον εντοπισμό ακόμα και κονδυλωμάτων που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Στο ιατρείο μας συνήθως γίνεται μια προκαταρκτική θεραπεία, ακολουθεί επεμβατική αντιμετώπιση με laser ή ραδιοσυχνότητες (RF), που καταστρέφει σε μια συνεδρία όλες τις ορατές βλάβες, και τέλος υπάρχει η αποθεραπεία. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε στο Totalskin είναι πιο επιλεκτικές σε σχέση με την κρυοθεραπεία – που γενικά αποφεύγουμε – γιατί δεν καταστρέφουν υγιείς ιστούς, δεν αφήνουν ουλές και δεν χρειάζονται επιπλέον συνεδρίες.

8. Πώς θα βεβαιωθώ ότι δεν θα κολλήσω ή δεν θα ξαναεμφανίσω κονδυλώματα?

Δυστυχώς, οι στατιστικές δείχνουν ότι σχεδόν 8 στους 10 σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους θα μολυνθούν με κάποια μορφή του ιού HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να το προλάβετε, είναι η προσεκτική επιλογή ερωτικών συντρόφων χωρίς συχνές εναλλαγές και η χρήση προφυλακτικού, αν και αυτό δεν προφυλάσσει απόλυτα. Για τις γυναίκες υπάρχει επιπλέον και εμβόλιο, το οποίο συνιστάται στην ηλικία των 12 – 14, πριν δηλαδή την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Αν είχατε κονδυλώματα και κάνατε θεραπεία, ο καλύτερος τρόπος να προλάβετε την υποτροπή τους είναι να φροντίζετε γενικά τον οργανισμό σας ώστε να έχετε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Το κάπνισμα έχει βρεθεί να πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες υποτροπής, οπότε καλό είναι να το διακόψετε ή να το ελαττώσετε, και τέλος να φροντίζετε για την υγιεινή της περιγεννητικής και περιπρωκτικής περιοχής.Το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά τη διάγνωση και τη θεραπεία που θα λάβετε από το δερματολόγο σας.