icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή

Ιπποκράτης

Ο Ιπποκράτης γεννήθηκε στην Κω από ιατρική οικογένεια και έζησε μεταξύ 460 – 377 π.Χ, την εποχή δηλαδή του Περικλή. Δικαίως θεωρείται ο πατέρας της ιατρικής μιας και παρατηρήσεις και διδάγματά που έκανε πριν 2,5 χιλιάδες χρόνια επαληθεύονται καθημερινά.Αναγνώρισε την καθοριστική σημασία της διατροφής και του γαστρεντερικού στην υγεία, ενώ έθεσε ηθικούς κανόνες που καθορίζουν την ιατρική πράξη μέχρι τις μέρες μας και σίγουρα και μελλοντικά. Ας αναφερθούμε όμως σε 7 από τα διδάγματά του που μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν στο ιατρείο μας: 

Οφελείν ή μη βλάπτειν

Ο σεβασμός του ιατρού προς τον ασθενή και το ότι η πρώτιστη προτεραιότητά του θεράποντα πρέπει να είναι η ασφάλεια του ασθενούς, είναι ίσως η σημαντικότερη παρακαταθήκη του Ιπποκράτη. Κάθε θεραπεία που δίνεται μπορεί να έχει παρενέργειες και τα αντισταθμιστικά οφέλη της πρέπει σαφώς να δικαιολογούν την επιλογή της.

Ο βίος βραχύς, η τέχνην μακράν

Η ιατρική τέχνη είναι δυστυχώς (ή ευτυχώς) τόσο μεγάλη που ο ιατρός πρέπει συνεχώς να ανανεώνει τις γνώσεις του και να αλλάζει κάποιες φορές τις τεχνικές του με νέες καλύτερες, ενώ η ανθρώπινη ζωή είναι δυστυχώς μικρή και δεν επιτρέπει στον εξασκόντα να κερδίσει το σύνολο της ιατρικής γνώσης.

Μη έτι το θείον αίτιον είναι αλλά το ανθρώπινον

Τα αίτια των νόσων δεν πηγάζουν από τους θεούς, αλλά από τον ίδιο τον άνθρωπο. Πολλές φορές μάλιστα στην καθημερινή μας πρακτική συνειδητοποιούμε πως οι νόσοι δεν προκαλούνται τόσο από εξωγενείς παράγοντες (όπως τα περίφημα μικρόβια), αλλά από την δυσχέρεια ενός εξασθενημένου οργανισμού να ανταπεξέλθει σε αυτούς.

Εν τροφές δυνάμεις

Ο Ιπποκράτης δίδασκε πως πρέπει να κάνουμε την τροφή το φάρμακό μας και το φάρμακό μας την τροφή μας. Η πραγματική σημασία της διδαχής αυτής είναι περισσότερο σημαντική σήμερα, μιας και τα τρόφιμα που προσλαμβάνουμε είναι πιο αλλοιωμένα και πιο κενά από θρεπτικά συστατικά από ποτέ. Για το λόγο αυτό, στο ιατρείο μας πιστεύουμε οτι η χρήση βιταμινών σε θεραπευτικές δόσεις, όπως και η λήψη υπερτροφών μπορούν να βοηθήσουν σε πολλές ασθένειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ‘σούπα του Ιπποκράτη’ χρησιμοποιείται ακόμα στη δίαιτα Gerson.

Κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν

Το ρητό αυτό φαίνεται προφανές, όμως η προληψή απαιτεί συχνά μια προσήλωση σε βάθος χρόνου που την καθιστά πολύ πιο δύσκολη από την θεραπεία. Επίσης οι επιστημονικές εργασίες δυσκολεύονται να αξιολογήσουν παράγοντες πρόληψης μιας και βασίζονται κυρίως σε επιδημιολογικά χαρακτηριστικά όπου υπησέρχονται πολλοί διαφορετικοί παράγοντες. Για το λόγο αυτό οι φαρμακοβιομηχανίες επικεντρώνονται και χρηματοδοτούν ‘θεραπευτικές’ αγωγές με πιο απτά αποτελέσματα. Συλλογιστείτε το λίγο αυτό σε σχέση με το πιο πάνω ρητό. Ποιός και πως θα μπορούσε να αξιολογήσει την προληπτική ικανότητα των τροφών;Παν το πολύ τη φύσει πολέμιον Οτιδήποτε υπερβολικό είναι αντίθετο στη φύση. Πόσο αλήθεια είναι αυτό ειδικά όσον αφορά κάποιες αισθητικές θεραπείες...

Όμοια ομοίων εισίν ιάματα

Ίσως το πιο ριζοσπαστικό από τα ρητά του και φαινομενικά ενάντιο στην σύχρονη ιατρική πρακτική. Δεν είναι όμως τυχαίο πως πολλά σύχρονα θεραπευτικά φάρμακα έχουν ως παρενέργεια την ίδια τη νόσο για την οποία δίνονται, ενώ η δημιουργία φλεγμονής κάποιες φορές χρησιμοποιείται θεραπευτικά! Το ρητό αυτό είναι ο θεμέλιος λίθος της Ομοιοπαθητικής ιατρικής και κάποιες φορές επιλέγουμε αυτή τη θεραπευτική προσέγγιση.Οκόσα φάρμακα ουκ ιήται, σίδηρος ιήται· όσσα σίδηρος ουκ ιήται, πυρ ιήται· όσσα δε πυρ ουκ ιήται ταύτα χρη νομίζειν ανίητα.Ένα ρητό που σίγουρα οδήγησε στην ανάπτυξη της Δερματοχειρουργικής (σίδηρος), αλλά και των laser (πυρ)...