icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή

FRACTIONAL LASER CO2

Η ανάπτυξη των λέιζερ και των εφαρμογών τους έφερε επανάσταση στην ειδικότητα της Δερματολογίας. Με τη χρήση τους αποκτήσαμε τη δυνατότητα να επιφέρουμε ελεγχόμενο τραυματισμό στο δέρμα και να προκαλούμε την ανανέωση και καλύτερη επούλωση του. Σε αντίθεση με την ανεξέλεγκτη φλεγμονή π.χ. από μια κυστική ακμή, που μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό ουλώδους ιστού κατά την επούλωση, οι συγκεκριμένες παράμετροι που βάζουμε στο laser οδηγούν σε πολύ στοχευμένη και ελεγχόμενη θερμική ενεργοποίηση της επουλωτικής διαδικασίας οδηγώντας σε νέα παραγωγή κολλαγόνου στο χόριο και αντικατάσταση του ουλώδους κολλαγόνου που είναι χαμηλότερης ποιότητας και μειωμένης ελαστικότητας.

Επίσης ωθούν στον οργανισμό σε επανεπιθηλιοποίηση της περιοχής της επιδερμίδας που δέχεται τη θερμική ενέργεια και εξαχνώνεται. Η νέα επιδερμίδα που παράγεται είναι παχύτερη και πιο νεανική.  Με τον τρόπο αυτό ένα γερασμένο δέρμα, συχνά ατροφικό και με ρυτίδες αποκτά μια πιο καλοθρεμμένη παχιά επιδερμίδα με νέες ελαστικές ίνες και νέες καλύτερες ίνες κολλαγόνου στο βαθύτερο δέρμα. Επίσης, τυχόν ατέλειες στην επιδερμίδα, όπως κηλίδες  και σημάδια γήρατος εξαχνώνονται και μια νεαροποιημένη επιδερμίδα εμφανίζεται μετά από λίγες μέρες.

Πώς λειτουργεί το Laser CO2

Το Λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπει ενέργεια στη συχνότητα των 10.600nm στην υπέρυθρη ακτινοβολία. Στόχος είναι τα μόρια νερού που απορροφούν την ενέργεια σε αυτή τη συχνότητα. Αν αναλογιστούμε πως αποτελούμαστε από 70% νερό κατανοούμε γιατί αυτό το Laser είναι πιο επιθετικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως νυστέρι, για πολλές επεμβάσεις, καυτηριασμούς κ.τ.λ.

Το ‘κάψιμο’ που προκαλεί στην επιδερμίδα αξιοποιήθηκε από τα πρώτα χρόνια ώστε να προκαλέσει παραγωγή κολλαγόνου και ανάπλαση δέρματος. Οι παράμετροι που δίνουμε στο μηχάνημα αφορούν στην ένταση της ενέργειας, στο χρόνο παλμού και στο αν θα στοιβάξουμε χτυπήματα σε ένα σημείο για πιο επιθετική θεραπεία.

Η εφαρμογή σε ποιο επιθετικές εντάσεις γίνεται επίπονη και πρέπει να ληφθούν μέτρα τοπικής αναισθησίας που κυμαίνονται από την εφαρμογή μιας αναισθητικής κρέμας αρκετή ώρα πριν, μέχρι την έγχυση τοπικής αναισθησίας στην περιοχή. Τα αποτελέσματα ειδικά σε επιθετικές εφαρμογές μπορεί να είναι εξαιρετικά ακόμα και με μια εφαρμογή.

 Όμως, έγινε αντιληπτό ότι οι αρκετές μέρες αποθεραπείας απέτρεπαν αρκετούς από την εφαρμογή αυτή, καθώς και ότι ενώ οι πιο ανοιχτές επιδερμίδες μπορούσαν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα χωρίς προβλήματα στη επούλωση μετά, αντίθετα τα πιο σκούρα δέρματα μπορούσαν να ταλαιπωρηθούν από μεταφλεγμονώδη υπερμελάχρωση.

Fractional CO2 Laser

Μια λύση που βρέθηκε ήταν η επιφάνεια στην οποία επιδρά το λέιζερ και συνεπώς ο παλμός του, να διασπαστεί σε κλασματικά σημεία. Με την τεχνική αυτή, αντί να καίμε μια ολόκληρη επιφάνεια, προκαλώντας την ανάπλασή της, καίμε επιλεκτικά σημεία μέσα σε αυτή, η πυκνότητα των οποίων καθορίζεται από τις ρυθμίσεις μας, μαζί με όλες τις άλλες παραμέτρους που αναφέραμε.

Στα σημεία αυτά προκαλούμε βοθρία επίδρασης της θερμικής ενέργειας προκαλώντας παραγωγή κολλαγόνου και δημιουργία νέου δέρματος, ενώ τα γειτονικά τους σημεία που δεν έχουν καεί βοηθούν στην πιο γρήγορη επούλωση. Με τον τρόπο αυτό μειώνουμε δραστικά το χρόνο αποθεραπείας και με τη σωστή επιλογή περιστατικών σχεδόν μηδενίζουμε την πιθανότητα μεταφλεγμονώδους υπερμελάχρωσης.

Σε γενικές γραμμές μια πολύ επιθετική εφαρμογή απαιτεί 7-10 μέρες αποθεραπείας μετά την οποία έχουμε ξεφλούδισμα του δέρματος και ανανέωση της επιδερμίδας. Η παραγωγή κολλαγόνου που ξεκινά με τη θερμική ενέργεια του λέιζερ ξεκινά σχεδόν ένα μήνα μετά και έτσι στους 2-3 μήνες βλέπουμε μόνιμα αποτελέσματα σύσφιξης του δέρματος και ανάπλασης. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται ρυτίδες, ουλές και ραγάδες, ενώ βελτιώνεται και η υφή του δέρματος

Άλλες επιλογές αντί του Fractional CO2 laser στην Totalskin

Όπως προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε η εφαρμογή του λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα είναι μια πολύτιμη επιλογή στη φαρέτρα του Δερματολόγου όμως δεν αποτελεί τη μόνη επιλογή και υπάρχουν φορές που είναι προτιμότερη μια άλλη μέθοδος.

Η τέχνικη Fractional, δηλαδή της κλασματοποίησης του παλμού μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε μηχάνημα λέιζερ. Στο ιατρείο μας έχουμε τις εξής επιλογές:

  1. Fractional Εrbium glass laser στα 1550nm, το οποίο έχει την ιδιότητα να παρακάμπτει την επιδερμίδα και να επιδρά θερμικά στο βαθύτερο δέρμα απευθείας. Αυτό προκαλεί παραγωγή νέου κολλαγόνου και πάχυνση της επιδερμίδας λόγω καλύτερης θρέψης, βελτίωση της ελάστωσης και γήρανσης του δέρματος, μείωση ουλών, μείωση των πόρων και σύσφιξη. Όμως δεν επιδρά σε επιφανειακές βλάβες της επιδερμίδας όπως κηλίδες και υπερκερατώσεις. Επίσης, όπως είναι κατανοητό, έχει δραστικά λιγότερη αποθεραπεία από το λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα, καθώς δεν έχει ξεφλούδισμα παρά μόνο λίγη ερυθρότητα και οίδημα και έτσι μετά από 2-3 μέρες μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά ή στο σχολείο σας.
  2. Fractional Nd:YAG laser στα 1064nm, το οποίο κάνει cold ablation. Η εφαρμογή του οδηγεί σε μικρές τρυπίτσες εξάχνωσης του δέρματος και ανανέωσης της επιδερμίδας χωρίς όμως την θερμική επίπτωση των άλλων λέιζερ, κάνοντάς το πιο ασφαλές για πιο σκούρες επιδερμίδες στην αντιμετώπιση ουλών ακμής και κηλίδων. Σε χαμηλές εντάσεις είναι σχεδόν εντελώς ανώδυνο.
  3. Fractional RF. Εδώ επί της ουσίας έχουμε μικρές ειδικές βελονίτσες που εισέρχονται στο δέρμα και όταν είναι στο βαθύτερο σημείο (λίγα χιλιοστά) εκλύουν ενέργεια με τη μορφή ραδιοσυχνοτήτων. Η θερμική αυτή ενέργεια προκαλεί ανάπλαση και παραγωγή κολλαγόνου με επακόλουθη σύσφιξη, χωρίς όμως να επηρεάζει σχεδόν καθόλου την επιδερμίδα. Με αυτόν τον τρόπο είναι μια εξαιρετική και ασφαλής μέθοδος για ανάπλαση ουλών και σύσφιξη δέρματος σε πιο σκούρα δέρματα, αν και η μεγάλη του αποτελεσματικότητα μας κάνει να την προτιμάμε και σε πιο ανοιχτά. Όμως η εφαρμογή απαιτεί κάποιας μορφής τοπική αναισθησία, τουλάχιστον την εφαρμογή αναισθητικής κρέμας.
  4. Άλλες μέθοδοι όπως η Δερμοαπόξεση – Dermabrasion, υποσκαφή ουλών και ρυτίδων καθώς και το Dermapen που αναπτύσσουμε σε άλλο άρθρο. Εδώ δεν έχουμε κάποιο μηχάνημα, όμως αυτό δεν είναι μειονέκτημα. Με τη μέθοδο της δερμοαπόξεσης μπορούμε να έχουμε πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα ξύνοντας και απομακρύνοντας ουσιαστικά την επιδερμίδα. Η εξομάλυνση της μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε ουλές ακμής αλλά και σε ρυτίδες. Δεν έχει καθόλου θερμική ενέργεια και παραδόξως πονάει πολύ λιγότερο από άλλες μεθόδους. Όμως η αποθεραπεία είναι 7-10 μέρες και σας περιορίζουμε στο σπίτι σας τα πρώτα εικοσιτετράωρα. Στην υποσκαφή, μετά από εφαρμογή τοπικής αναισθησίας, με μια ειδική βελόνα διασπάμε τον ινώδη ιστό που τραβάει προς τα κάτω την επιδερμίδα σε μια ουλή ή σε μια ρυτίδα. Η απελευθέρωση αυτή και σε κάποιες περιπτώσεις η εφαρμογή PRP (platelet rich plasma) οδηγούν σε εξομάλυνση της επιφάνειας. Η αποθεραπεία είναι ελάχιστη αλλά οι μελανιές είναι συχνές. Υπάρχει και η δυνατότητα χημικής διάσπασης του ουλώδους ιστού με την έγχυση ειδικών ενζύμων που δεν έχει καθόλου αποθεραπεία. Με την εφαρμογή Dermapen έχουμε μια σειρά ειδικών βελόνων που προκαλούν μικρονυγμούς ελεγχόμενου βάθους  οδηγώντας ανάπλαση και ανανέωση το δέρμα. Είναι μια ασφαλής μέθοδος ακόμα και σε πιο σκούρα δέρματα για ουλές ακμής. Έχει λιγότερο αποτέλεσμα σε πιο ηλικιωμένα δέρματα που φαίνεται να επωφελούνται περισσότερο από το θερμικό ερέθισμα για σύσφιξη.

Το πιο σημαντικό πάντα είναι η σωστή αξιολόγηση του περιστατικού για την επιλογή της προσέγγισης, ενώ συχνά κάνουμε συνδυασμούς θεραπειών για μέγιστο αποτέλεσμα. Σχεδόν σε όλες τις θεραπείες μας προτείνουμε και την εφαρμογή αίματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP – platelet rich plasma) που λαμβάνουμε από τον ασθενή λίγο πριν την εφαρμογή. Αυτό μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα και μειώνει το χρόνο αποθεραπείας.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
ΕΞΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ