icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή

FILLERS ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ

Τα fillers υαλουρονικού έφεραν επανάσταση στην αισθητική Δερματολογία καθώς αποτέλεσαν το πρώτο πραγματικά ασφαλές ετερόλογο υλικό που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί  τόσο για τη λείανση του δέρματος και το γέμισμα ρυτίδων όσο και για τη βελτίωση του περιγράμματος του προσώπου (contouring) και την αντιμετώπιση της απώλειας όγκου και λίπους που επέρχεται με το γήρας.

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικά βιοδιασπώμενο υλικό που βρίσκεται φυσιολογικά στο δέρμα μας και βοηθά στην ενυδάτωση, την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του. Οι επιστήμονες κατάφεραν να απομονώσουν το υλικό αυτό στο εργαστήριο και να το επεξεργαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να καθυστερούν την απορρόφησή του. Ακριβώς επειδή το λαμβάνουμε από κάποιο εργαστήριο και όχι από τον ίδιο τον οργανισμό χαρακτηρίζεται ως ετερόλογο. Προσπάθειες για άλλα ετερόλογα υλικά είχαν γίνει παλαιότερα με τη σιλικόνη και το κολλαγόνο με παρενέργειες και πολύ άσχημα συχνά αποτελέσματα και αυτό οδήγησε στο να είμαστε επιφυλακτικοί και να περιμένουμε στο ιατρείο μας πριν αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε, αφού είχε πια αποδείξει την ασφάλεια του και το ότι μπορούσε να δώσει ωραία και φυσικά αποτελέσματα.

Πριν το υαλουρονικό όξύ το μόνο filler που χρησιμοποιούσαμε στο ιατρείο μας ήταν το λίπος του ίδιου του ασθενούς το οποίο αποτελεί αυτόλογο filler καθώς το λαμβάνουμε με μια μικρή λιποαναρρόφηση από τον ίδιο και το μεταφέρουμε σε άλλο σημείο στο πρόσωπο του όπου υπάρχει απώλεια όγκου. Αυτή είναι μια τεχνική εναλλακτική του υαλουρονικού οξέως που ακόμα χρησιμοποιούμε με πολύ ωραία και φυσικά αποτελέσματα, όμως είναι σαφώς πιο σύνθετη και χρονοβόρα.

Πώς γίνεται η εφαρμογή υαλουρονικού;

Η εφαρμογή του υαλουρονικού οξέως γίνεται εύκολα, γρήγορα και σχεδόν ανώδυνα στο ιατρείο μας με μικρές ενέσεις σε πολύ συγκεκριμένα σημεία και σε πολύ συγκεκριμένο βάθος. Η επιλογή των θέσεων δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής ώστε το αποτέλεσμα να είναι φυσικό αλλά και θέμα ασφάλειας, καθώς απαιτείται άριστη γνώση ανατομίας και γνώσης της πορείας των αγγείων στο πρόσωπο ώστε να αποφευχθούν αρνητικά συμβάματα που μπορεί να προκληθούν από έγχυση εντός των αγγείων αυτών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του υαλουρονικού είναι να υπάρχει άμεσα διαθέσιμη στο ιατρείο η υαλουρονιδάση που μπορεί να διαλύσει το υαλουρονικό οξύ, τόσο για αισθητικούς όσο και για λόγους ασφαλείας.

Ποια είναι τα σημεία εφαρμογής;

Όταν ξεκίνησε η χρήση υαλουρονικού οξέως οι εφαρμογές γίνονταν συνήθως στις ρινοπαρειακές και εντός ορισμένων ρυτίδων για την εξομάλυνση και λείανση του δέρματος. Δυστυχώς η λάθος τοποθέτηση και οι υπερβολές  οδηγούσαν κάποιες φορές σε οιδήματα και σε μια εικόνα γεμίσματος που δεν ήταν πάντα φυσική. Στην πορεία έγινε κατανοητό ότι η βαθύτερη γνώση των διαμερισμάτων λίπους στο πρόσωπο και η γνώση των σημαντικών συνδέσμων και διαφραγματίων που υπάρχουν μεταξύ τους θα επέτρεπε την στοχευμένη τοποθέτηση υλικού σε σημεία όπου έχει απωλεστεί όγκος λόγω ηλικίας ή απώλειας βάρους με τα βέλτιστα φυσικά αισθητικά αποτελέσματα. Αυτό για εμάς ήταν κάτι που ήρθε πολύ ομαλά καθώς για χρόνια ήδη κάναμε χρήση λίπους ως αυτόλογο filler, η τοποθέτηση του οποίου γινόταν σε μεγάλο βαθμό με αυτό το σκεπτικό.

Καθοριστικό είναι επίσης το φύλο του ασθενούς καθώς υπάρχουν διαφορές στο περίγραμμα του προσώπου μεταξύ ανδρών και γυναικών και συνεπώς άλλα σημεία δείχνουν πιο όμορφα τονισμένα στο κάθε φύλο.

Συχνά σημεία εφαρμογής είναι στα ζυγωματικά, στην προωτιαία περιοχή, κατά μήκος του σαγονιού, στο πηγούνι, στους κροτάφους, κάτω από τα μάτια στη γραμμή δακρύων, στα χείλη και στις ρινοπαρειακές. Σε κάποιες περιπτώσεις ένα συγκεκριμένο υλικό μπορεί να τοποθετηθεί και εντός του άνω βλεφάρου ώστε να αντιστρέψει ένα άδειασμα που μπορεί να προκληθεί με τα χρόνια ή μετά από μια πολύ επιθετική βλεφαροπλαστική.

Στο ιατρείο μας δεν κάνουμε έγχυση υαλουρονικού στη μύτη και στο μεσόφρυο καθώς είναι οι περιοχές με τα συχνότερα αρνητικά συμβάματα παγκοσμίως.

Σε ποιες περιπτώσεις προτείνεται;

Με την πάροδο των χρόνων στα πρόσωπά μας υπάρχει απώλεια λίπους στα βαθύτερα διαμερίσματα και επακόλουθη απώλεια όγκου. Παράλληλα υπάρχει και μείωση όγκου στα οστά του προσώπου. Η απώλεια αυτή της στήριξης σε συνδυασμό με τη χαλάρωση λόγω της αλλαγής της ποιότητας του κολλαγόνου στο υπερκείμενο δέρμα οδηγεί σε μια πιο κουρασμένη και γερασμένη όψη. Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να αντιστρέψει σε κάποιο βαθμό την όψη αυτή και να μας κάνει να φαινόμαστε πιο ξεκούραστοι και ανανεωμένοι. Δυστυχώς, είναι τόσες οι αλλαγές με τα χρόνια που δεν μπορεί φυσικά να αντιστρέψει πλήρως τη διαδικασία της γήρανσης. Μπορεί όμως να σας κάνει να φαίνεστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας  για την ηλικία σας.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να κάνουμε έγχυση υαλουρονικού για να τονίσουμε κάποιες περιοχές και σε πιο νέα άτομα όπως στα χείλη και στο πηγούνι. Σε γενικές γραμμές όμως δεν είμαστε υπέρμαχοι των υπερβολών και των φουσκωμάτων και αυτό έχει οδηγήσει και σε άρνηση εφαρμογής από την πλευρά μας.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;

Πρέπει να εξηγηθεί ότι η διάσπαση και απορρόφηση του υαλουρονικού ξεκινά ουσιαστικά από την ημέρα της έγχυσης. Συνεπώς, γίνεται πάρα πολύ σταδιακά και ελεγχόμενα και όχι απότομα στο τέλος κάποιας χρονικής περιόδου. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση και ποσότητα υαλουρονικού συνεπώς μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αποτέλεσμα και διάρκεια αποτελέσματος – κάτι όχι πάντα επιθυμητό! Επίσης, η μεγαλύτερη διασταύρωση του κατά κάποιο τρόπο το προφυλάσσει από τη διάσπαση, μειώνοντας την πρόσβαση στα ένζυμα του οργανισμού που το διασπούν.

Η διάρκεια του αποτελέσματος ποικίλει σε σημαντικό βαθμό και εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες. Πρώτον εξαρτάται από το υλικό που χρησιμοποιείται. Η κάθε εταιρεία έχει υλικά μια διαφορετική συγκέντρωση αλλά και διασταύρωση του υαλουρονικού. Σε γενικές γραμμές η μεγαλύτερη περιεκτικότητα αλλά και διασταύρωσή του οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια. Δεύτερον εξαρτάται από τη θέση που τοποθετείται. Η έγχυση σε περιοχή με μεγάλη κινητικότητα οδηγεί σε πιο γρήγορη απορρόφηση του υλικού, ενώ η έγχυση σε περιοχή που δεν έχει πολύ κινητικότητα του ίδιου ακριβώς υλικού μπορεί να διαρκέσει και 4 φορές περισσότερο. Τρίτον, εξαρτάται από παράγοντες όπως το αν κάποιος είναι καπνιστής, αν έχει διακυμάνσεις στο βάρος του και εάν έχει οιδήματα.

Σε γενικές γραμμές η έγχυση υλικού υψηλής περιεκτικότητας και διασταύρωσης για το περίγραμμα του προσώπου διαρκεί συνήθως άνω του ενός έτους ενώ η έγχυση πιο λεπτόρρευστου υλικού σε περιοχές με κινητικότητα διαρκεί περί τους 6 μήνες μέχρι το πολύ ένα χρόνο.

Πόσο είναι το κόστος;

Το κόστος της εφαρμογής εξαρτάται τόσο από την ποσότητα και το είδος του υλικού όσο και από την ιδιαιτερότητα του προσώπου και της τεχνικής δυσκολίας που έχει η έγχυση στη συγκεκριμένη θέση. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει λήψη ιστορικού και αξιολόγηση του κάθε περιστατικού πριν την κοστολόγηση της εφαρμογής.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
ΕΞΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ