icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή

ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Τι είναι οι ευρυαγγείες προσώπου;

Οι ευρυαγγείες προσώπου έχουν την εικόνα ‘σπασμένων’ αγγείων και αποτελούν ένα αισθητικό πρόβλημα. Όμως, είναι καθοριστική η συνδρομή τους στην πάθηση της ροδόχρου νόσου, όπου εκεί συνυπάρχει και φλεγμονή με αίσθηση καύσου. Κάποιες φορές οι ασθενείς δεν τις αντιλαμβάνονται και παρατηρούν ερυθρότητα, κοκκινίλα και φούντωμα. Αυτά προκαλούνται από τη διάταση των αγγείων, ενώ μια εξέταση με φακό ή ένα δερματοσκόπιο αποκαλύπτει ότι υπάρχουν ευρυαγγείες στο πρόσωπο που οδηγούν στην ερυθρότητα αυτή.

Οι ευρυαγγείες ουσιαστικά είναι διατεταμένα αγγεία και η χρήση ειδικών αγγειακών λέιζερ είναι απαραίτητη για την αντιμετώπισή τους.

Πού οφείλονται και πως σχηματίζονται;

Τα αίτια σχηματισμού των ευρυαγγειών στο πρόσωπο ποικίλλουν. Καθοριστικής σημασίας είναι η έκθεση στον ήλιο με την υπεριώδη ακτνοβολία, η οποία οδηγεί σε εκφυλισμό του κολλαγόνου και των ινών ελαστίνης. Τα συστατικά αυτά είναι η θεμέλια ουσία του δέρματος και των αγγείων. Συνεπώς, αυτό οδηγεί σε ένα πιο χαλαρό γηρασμένο δέρμα, με πιο χαλαρά τοιχώματα αγγείων και συνεπώς κάνουν πιο πιθανή τη διάτασή τους. Αντίστοιχη επίδραση στην ποιότητα του κολλαγόνου και της ελαστίνης έχει και το κάπνισμα, όπως και η φυσική γήρανση.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό ευρυαγγειών είναι κάτι να ξεφύγει κατά τη διαδικασία της επούλωσης μετά από μια φλεγμονή. Η έκλυση αυξητικών παραγόντων που οδηγούν στην αγγειογένεση είναι μέρος της διαδικασίας της επούλωσης, όμως μπορεί να παραχθούν περισσότερα αγγεία από το απαραίτητο ή να έχουν ατέλειες στον σχηματισμό τους, που σε συνδυασμό με μια πιθανή ατροφία στην επιδερμίδα να οδηγήσει στη διάτασή τους ή στο να είναι πιο εμφανή.

Ο σχηματισμός ευραγγειών επίσης είναι καθοριστικής σημασίας για την  παθογένεια της ροδόχρου ακμής. Το πρώτο στάδιο της πάθησης αυτής μπορεί να έχει μόνο το έντονο αγγειακό στοιχείο και να μην έχει σπυράκια και βλατίδες όπως σε πιο προχωρημένα στάδια. Τα διατεταμένα τοιχώματα πιθανόν να καθιστούν τα αγγεία πιο διαπερατά στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και για αυτό το λόγο να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου η φλεγμονή οδηγεί σε ευρυαγγείες και οι ευρυαγγείες να αυξάνουν τη φλεγμονή.

Τις περισσότερες φορές στο ιατρείο μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις ευρυαγγείες στο πρόσωπο στα πλαίσια θεραπείας της ροδόχρου ακμής. Είναι μάλιστα καθοριστικό να γίνει η θεραπεία σε όλο το πρόσωπο καθώς έχουμε βρεί με πρωτότυπη δημοσιευμένη εργασία εξωτερικού ότι πάσχει όλο το πρόσωπο, ακόμα και αν δεν έχει τα συμπτώματα σε όλη του την έκταση.

Ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης;

H μοναδική ουσιαστικά αντιμετώπιση στο πρόβλημα των ευρυαγγειών είναι με τη χρήση ειδικών στοχευμένων laser. To κατάλληλο μηχάνημα εκπέμπει ενέργεια σε ένα μήκος κύματος που απορροφάται επιλεκτικά από το χρωμοφόρο αιμοσφαιρίνη που έχει κόκκινο χρώμα λόγω του σιδήρου που περιέχει. Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που βρίσκεται μέσα στα αγγεία. Αυτό σημαίνει ότι το αγγείο θερμαίνεται πολύ περισσότερο από το γύρω δέρμα και με τον στοχευμένο αυτό τρόπο καταστρέφουμε το αγγείο από μέσα, χωρίς να προκαλούμε βλάβη στο υπερκείμενο δέρμα. Το αγγείο πρέπει να πληγεί τόσο που να οδηγήσει τον οργανισμό στην αποδόμηση και απορρόφησή του τις επόμενες ημέρες και όχι περισσότερο ώστε να μην οδηγήσει σε νέκρωση και μη απαραίτητη φλεγμονή.

Για τον λόγο αυτό πρέπει μετά από εξέταση να αξιολογήσουμε το μέγεθος, τον αριθμό και τη θέση των ευρυαγγειών στο πρόσωπο και να επιλέξουμε την κατάλληλη κεφαλή, στα κατάλληλο μηχάνημα και να βάλουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις έντασης και χρόνου παλμού. Σε κάποιες περιπτώσεις επιλέγουμε μετά από συνεννόηση με τον ασθενή να αντιμετωπίσουμε μεμονωμένα κάποιες ευρυαγγείες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις να καλύψουμε ολόκληρη την περιοχή του προσώπου. Αντίστοιχα μπορούμε να καλύψουμε και την περιοχή του ντεκολτέ και λαιμού, όπου επίσης εμφανίζονται ευρυαγγείες.

Βελτίωση υπάρχει πάντα και μετά από μόνο μια συνεδρία αν και κάποιες φορές απαιτούνται 2-3 συνεδρίες για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ανταπόκριση του ασθενούς μας επιτρέπει να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις σε κάθε επόμενη συνεδρία και να πάμε και πιο επιθετικά εάν μπορούμε. Υπάρχει μια αίσθηση καύσου, κατά την εφαρμογή μόνο  και μια ερυθρότητα για λίγες μέρες μετά. Καλό είναι αυτές οι θεραπείες να μην γίνονται σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα των λέιζερ και στις κόκκινες ελιές που έχουμε όλοι και αυξάνονται με τα χρόνια. Είναι κατά βάση cherry αιμαγγειώματα και 1 το πολύ 2 συνεδρίες αρκούν για να εξαφανιστούν χωρίς σημάδι. Αντίστοιχα χρησιμοποιούμε τα λέιζερ αυτά και για αιμαγγειώματα που μπορεί να υπάρχουν από τη γέννηση ή την παιδική ηλικία.

Κόστος θεραπείας

Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση και μπορεί να εκτιμηθεί μετά από λεπτομερή αξιολόγηση του ασθενούς και συζήτηση μαζί του όσον αφορά στην αποθεραπεία.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
ΕΞΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ