icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Η χειρουργική δέρματος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Δερματολογίας. Ως Δερματολόγοι δεν εξειδικευόμαστε μόνο στη μελέτη των παθήσεων του δέρματος αλλά ο στόχος μας είναι να δώσουμε λύση και να θεραπεύσουμε τους ασθενείς μας από τις παθήσεις τους αυτές. Οι λύσεις αυτές πολλές φορές δεν επιτυγχάνονται με τη χρήση τοπικής ή και συστηματικής αγωγής. Η αμεσότητα και προσβασιμότητα του δέρματος οδήγησε στην ανάπτυξη πληθώρας επεμβατικών πράξεων για το στόχο αυτό. Πέρα από τη χρήση διαθερμίας, κρυοθεραπείας, peeling οξέων και λέιζερ για τη θεραπεία των ασθενών μας, πολύ συχνά στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε και τη χειρουργική δέρματος με τοπική αναισθησία. Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση του καρκίνου δέρματος, που είναι ο πιο συχνός καρκίνος που υπάρχει και συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στα ιατρεία, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η εξειδίκευσή μας, μας επιτρέπει την καλύτερη αναγνώριση μιας βλάβης ως ύποπτη, ενώ μας δίνει και την αυτοπεποίθηση να χαρακτηρίσουμε ως μη ύποπτη μια καλοήθη βλάβη, που σε μη ειδικευμένα μάτια να έχρηζε αφαίρεσης. Έχουμε δηλαδή τα υψηλότερα ποσοστά ευαισθησίας και ειδικότητας στη διάγνωση (sensitivity and specificity).

Επιπλέον, η κλινική μας διάγνωση μας επιτρέπει να ορίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όρια με τα οποία πρέπει να αφαιρεθεί η βλάβη. Να ακολουθήσουμε διεθνή αναγνωρισμένα πρωτόκολλα για τους διάφορους τύπους καρκίνου, ανάλογα τη θέση και το μέγεθος και να αποφύγουμε την σπατάλη υγιούς δέρματος σε περιπτώσεις που δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κακοήθεια. Επίσης να επιλέξουμε εάν θα προβούμε σε πλήρη και σε βάθος αφαίρεση μιας βλάβης, προχωρώντας σε σύγκλιση με χρήση ραμμάτων ή αν μπορούμε να κάνουμε μια κατ’ εφαπτομένη αφαίρεση,  που δεν απαιτεί ράμματα σε βλάβη που διαγνωστικά δεν μας ανησυχεί και έτσι να επιτύχουμε καλύτερη επούλωση.

Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικές του χειρουργείου, όπως για παράδειγμα σε έναν ηλικιωμένο ασθενή με δυσκολία στη μετακίνηση ή άνοια με τη χρήση στοχευμένων φαρμάκων από το στόμα και ειδικών ανοσοτροποποιητικών κρεμών. Φυσικά και αυτές οι μέθοδοι έχουν πιθανές παρενέργειες, ενώ η χειρουργική αφαίρεση και η ιστολογική ταυτοποίηση και εκτίμηση των ορίων είναι το gold standard.

Τέλος, ως Δερματολόγοι έχουμε βαθιά γνώση της διαδικασίας επιθηλιοποίησης του δέρματος, της επούλωσης του μετά από τραυματισμό και της διαδικασίας ανάπλασης του κολλαγόνου του ουλώδους ιστού που ακολουθεί. Αυτό μας βοηθά να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή αισθητική αποκατάσταση μετά το χειρουργείο, η οποία μπορεί να βοηθηθεί και σε συνδυασμό με εφαρμογές ειδικών laser.

Πώς γίνεται μια χειρουργική αφαίρεση στο ιατρείο;

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε τοπική αναισθησία όπως αυτή που χρησιμοποιεί ο οδοντίατρος. Σχεδόν πάντα έχει μέσα μια μικρή ποσότητα αδρεναλίνης ,τόσο γιατί μειώνει την τοξικότητα της λιδοκαϊνης, που είναι η αναισθητική ουσία και μας επιτρέπει να χορηγήσουμε μεγαλύτερες δόσεις, όσο και γιατί προκαλεί αγγειοσύσπαση και μας επιτρέπει να έχουμε ένα καθαρότερο πεδίο με την ελάχιστη δυνατή μικρο-αιμορραγία. Η τοπική αναισθησία μας επιτρέπει πάντα να έχουμε εντελώς ανώδυνα χειρουργεία όπου μόνο τα αρχικά τσιμπήματα είναι αισθητά. Σε περιπτώσεις μεγάλων βλαβών μπορεί να γίνει χρήση διογκωτικής αναισθησίας ώστε να περιορίσουμε την επίδραση της λιδοκαϊνης.

Έχει προηγηθεί η απολύμανση της περιοχής και μετά γίνεται η σχεδίαση της αφαίρεσης με ειδικό χειρουργικό μαρκαδόρο. Η εκτομή γίνεται με μικρά νυστέρια και εργαλεία εξειδικευμένα για την περιοχή και το μέγεθος της τομής. Σχεδόν πάντα επιλέγουμε να κάνουμε σύγκλιση σε στρώματα από το βαθύτερο προς το πιο επιφανειακό με τη χρήση ειδικού μεγέθους ραμμάτων με τον κατάλληλο σχεδιασμό της βελόνης. Αυτό επιβάλλει τη χρήση ειδικών εσωτερικών απορροφήσιμων ραμμάτων ώστε να μετατοπίσουμε την τάση στα βαθύτερα στρώματα και να μην έχουμε ατροφία ή υπερτροφία μετά την επούλωση από την ύπαρξη τάσης κατά τη σύγκλιση. Άλλο υλικό χρησιμοποιούμε στο σώμα που θέλουμε να αργήσουν πολύ να απορροφηθούν και άλλο στο πρόσωπο που θέλουμε να αποφύγουμε τις αντιδράσεις ξένου σώματος. Τέλος, άλλο υλικό ραμμάτων χρησιμοποιείται για τα μη απορροφήσιμα ράμματα που τοποθετούνται εξωτερικά ώστε τα επιφανειακά χείλη της τομής να αντιταχθούν ακριβώς για το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα. Τυχόν μικρο-αιμορραγίες αντιμετωπίζονται με απολίνωση των αγγείων ή διαθερμία ενώ στο τέλος τοποθετούμε μια πιεστική κάπως περίδεση ώστε να προστατέψει και να απορροφήσει τα υγρά από την τομή τις επόμενες 48 ώρες. Τα ράμματα αφαιρούνται τον κατάλληλο χρόνο ανάλογα με τη θέση της αφαίρεσης και σε συνεννόηση με τον ασθενή.

Τι αντιμετωπίζουμε χειρουργικά στο ιατρείο μας;

Στο ιατρείο μας αντιμετωπίζουμε όλες της πιθανές καλοήθεις και κακοήθεις διαγνώσεις του δέρματος. Συχνότερα αφαιρούμε καρκίνους δέρματος, σπίλους (ελιές), κύστεις και  λιπώματα. Ότι αφαιρείται πάντα θα αποσταλεί για ιστολογική εξέταση, καθώς ακόμα και αν δεν υπάρχει κλινική υποψία κακοήθειας πρέπει να γίνει ταυτοποίηση της βλάβης σε κυτταρικό επίπεδο για επιβεβαίωση της διάγνωσης. Επίσης, γίνεται εκτίμηση της πλήρους ή όχι αφαίρεσης. Τέλος σπάνια και συνήθως σε ευμεγέθεις βλάβες, μπορεί να συνυπάρχουν δύο οντότητες και η μια να είναι κρυμμένη μέσα σε αυτή που είναι πιο μεγάλη και την περιβάλλει.

Σε κάθε περίπτωση όσον αφορά στις αφαιρέσεις κακοήθειας για ιατρικούς λόγους ο κύριος στόχος είναι η πλήρης αφαίρεση και στη συνέχεια η βέλτιστη δυνατή αισθητική αποκατάσταση.

Σε πιο ευμεγέθεις βλάβες ή σε σημεία όπου δεν υπάρχει κινητικότητα δέρματος έχουμε μεγάλη εμπειρία και ειδική εκπαίδευση στο εξωτερικό στη χρήση κρημνών, μετακινώντας δέρμα από γύρω περιοχές, ή μοσχευμάτων, όπου παίρνουμε δέρμα για κάλυψη από άλλη περιοχή. Καλό είναι όμως, πριν γίνουν σύνθετες αποκαταστάσεις να έχουμε μια οριστική απάντηση πλήρους αφαίρεση της κακοήθους βλάβης, αλλιώς μπορεί να καλυφθεί ένα πιθανό υπόλοιπο και να υποτροπιάσει μετά από καιρό. Για το λόγο αυτό η πιο απλή επιλογή επιλέγεται πάντα πρώτη εφόσον δίνει και καλά αισθητικά αποτελέσματα.

Σε περιπτώσεις που γνωρίζουμε ότι είναι καλοήθης η βλάβη μπορεί να επιλέξουμε τη βέλτιστη αισθητική αποκατάσταση έναντι της πλήρους εξαίρεσης, πάντα όμως σε συνεννόηση με τον ασθενή καθώς μπορεί να τον ενοχλεί ακόμα και η μικρή πιθανότητα μιας υποτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ιατρείο δεν καυτηριάζουμε σπίλους με μελανοκύτταρα με λέιζερ παρότι έχουμε πληθώρα ειδικών μηχανημάτων. Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τους ερευνητές το κατά πόσο το να κάψεις και να θάψεις μελανοκύτταρα μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε μετάλλαξή τους μέσω της έντονης φλεγμονής και πολλοί πιστεύουν ότι είναι ασφαλές,  όμως εμείς στην κλινική πρακτική μας δεν το διαπραγματευόμαστε.

Σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή είναι σημαντικό να τονιστεί ότι βάση οδηγιών της διεθνούς δερματοχειρουργικής εταιρείας δεν σταματάμε την αγωγή τους όταν αυτή γίνεται θεραπευτικά (και όχι εντελώς προληπτικά) για την αφαίρεση μιας κακοήθους βλάβης. Για την ακρίβεια σχεδόν ποτέ δεν είναι απαραίτητο να γίνει διακοπή της αντιπηκτικής αγωγής για μια επέμβαση στο δέρμα.

Τι κόστος έχει μια χειρουργική αφαίρεση δερματικής βλάβης;

Το κόστος κάθε επέμβασης ποικίλλει ανάλογα με το είδος της βλάβης που μπορεί να καθορίσει τα όρια και το βάθος αφαίρεσης, τη θέση της και το μέγεθός της. Όταν έχουμε περισσότερες της μιας αφαιρέσεις σε έναν ασθενή προσπαθούμε να κάνουμε μια καλύτερη συνολική τιμή αλλά όπως είναι κατανοητό αυτό έχει ένα όριο.  Στο ιατρείο μας δεν έχουμε επιπλέον ή κρυφές χρεώσεις για αλλαγή τραύματος και για την αφαίρεση των ραμμάτων, καθώς προτιμούμε να έχουμε τον έλεγχο της πορείας του ασθενούς. Δίνονται πάντα γραπτές οδηγίες για τις επόμενες αλλαγές και ορισμένοι ασθενείς που μένουν μακρυά, έρχονται μόνο για το κόψιμο των ραμμάτων. Επίσης, έχουμε αρκετούς ασθενείς από την επαρχία ή και το εξωτερικό όπου κόβουν τα ράμματά τους όταν επιστρέψουν στον τόπο τους. Το κόστος μιας επέμβασης στο ιατρείο είναι φυσικά πολύ χαμηλότερο του κόστους επέμβασης σε ένα νοσοκομείο, ενώ κάθε ασθενής μας έχει το κινητό του ιατρού που τον χειρούργησε για διευκρινήσεις.

Μόλις έχουμε τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης σας ειδοποιεί ο ιατρός σας προσωπικά ενώ αποστέλλονται στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο ή περνάτε και τα παίρνεται. Ο χρόνος για τα αποτελέσματα ποικίλλει ανάλογα με την πιθανή διαγνωστική δυσκολία και τη χρήση ειδικών επιπλέων χρώσεων. Οι αφαιρέσεις κακοηθειών φυσικά επισημαίνονται ως επείγουσες και συνήθως βγαίνουν σε λίγες ημέρες.