icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή
icon-return-arrow Επιστροφή

ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Το κομμάτι της αντιγήρανσης και της αισθητικής Δερματολογίας έχει γνωρίσει μια τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει πλέον μεγαλύτερη γνώση και κατανόηση από ποτέ για το τι οδηγεί στη γήρανση τόσο σε γενετικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Η βιβλιογραφία μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες μεταξύ άλλων για την διατροφή αλλά και για την επίδραση του περιβάλλοντος ακόμα και σε γενετικό επίπεδο (DNA) και η μελέτη της είναι απαραίτητη για να κατευθύνουμε τους ασθενείς μας ώστε να έχουν ένα πιο όμορφο και υγιές δέρμα, με τα λιγότερα δυνατά σημεία γήρανσης. Πρέπει να είναι κατανοητό ότι η πρέπει να αντιμετωπίζουμε την αντιγήρανση ως στάση ζωής και ουσιαστικά ως μαραθώνιο και όχι ως sprint. Πέραν της γνώσης όμως, ως ιατροί, επαγγελματίες υγείας με ειδίκευση στο δέρμα οφείλουμε να έχουμε και όντως έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή, up to date επιλογή θεραπειών στη διάθεσή μας, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα τελευταία 20 χρόνια η εξέλιξη των μηχανημάτων αντιγήρανσης, όπως laser, radiofrequencies, IPL, phototherapy, ultrasound, cryolipolysis ήταν καταιγιστική τόσο στην επίτευξη καλύτερων και αμεσότερων αποτελεσμάτων όσο και στη μεγαλύτερη ασφάλεια. Το ίδιο κατακόρυφη ήταν και η ανάπτυξη ιατροτεχνολογικών υλικών όπως το υαλουρονικό, τα απορροφήσιμα νήματα, οι βιοδιεγέρτες και άλλα ένζυμα που δρουν καταλυτικά στην ομοιόσταση του δέρματος, ενώ εξέλιξη έχει υπάρξει και στις αυτόλογες θεραπείες με την απομόνωση του nanofat, microfat  και των βλαστικών κυττάρων που περιέχουν (stem cells), καθώς και στη χρήση του συμπυκνώματος αιμοπεταλίων PRP  (platelet rich plasma) και των αυξητικών παραγόντων που εκλύουν.

Όμως όλα αυτά είναι μόνο ένα μέρος μιας μεγαλύτερης εξίσωσης. Δεν αρκεί μόνο η επικαιροποιημένη, σε βάθος γνώση, ούτε και η δυνατότητα ενός ιατρείου να παρέχει όλες αυτές τις επιλογές και να έχει εμπειρία στην εφαρμογή τους. Επίσης, Το καθοριστικό είναι ο ιατρός να καθοδηγείται από ηθικά κριτήρια και όχι από οικονομικά. Ο τομέας της αντιγήρανσης και της αισθητικής ιατρικής είναι αλήθεια ότι είναι ένας τομέας όπου μπορούν να ξοδευτούν αρκετά χρήματα για θεραπείες που δεν επιλέγονται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια, καθώς δεν καθορίζουν τη ζωή ενός ασθενούς,  όπως π.χ. η αφαίρεση ενός καρκίνου.

Για τον λόγο αυτό έχουν εισέλθει σε αυτόν  τον τομέα και μη ιατροί καθώς και ιατροί άλλων άσχετων ειδικοτήτων. Προφανώς, η εκτέλεση ιατρικών πράξεων από μη ιατρούς είναι παράνομη, ενώ είναι αυταπόδεικτο ότι ο λόγος που γίνεται αυτή η παρανομία είναι καθαρά οικονομικός. Πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο άτομο να επιλέξει και να εφαρμόσει την κατάλληλη θεραπεία, να έχει γνώση όλων των επιλογών και να αρνηθεί μια θεραπεία αν δεν είναι η πρέπουσα;

Όσον αφορά στους ιατρούς άλλων άσχετων ειδικοτήτων, προφανώς αναφερόμαστε σε ιατρούς που εκπαιδεύτηκαν σε άλλο αντικείμενο και όταν είδαν ότι δεν ανταποκρίνονται οικονομικά σε αυτό που ήλπιζαν αποφασίζουν να ασχοληθούν με κάτι που ελπίζουν ότι θα είναι πιο επικερδές. Για άλλη μια φορά ας αναρωτηθούμε ποια τα κριτήρια επιλογής της εκάστοτε θεραπείας; Υπάρχει επαρκής εκπαίδευση ή μετεκπαίδευση; Υπάρχει πραγματική επιλογή θεραπειών και εμπειρία σε όλη την γκάμα της αισθητικής ιατρικής;

Τέλος, απαραίτητη προϋπόθεση του βέλτιστου αποτελέσματος στην αισθητική δερματολογία και στις θεραπείες αντιγήρανσης πέρα από τη σε βάθος γνώση, τη δυνατότητα παροχής θεραπειών και την ηθική πυξίδα, είναι και η καλαισθησία, ενώ απαιτείται αγάπη για το αντικείμενο αυτό σε επίπεδο αγάπης για την τέχνη.

Σε αντίθεση με άλλα δερματολογικά ιατρεία, στην κλινική μας μας δεν ασχολούμαστε αποκλειστικά με την αισθητική δερματολογία. Είναι χαρακτηριστικό πως με σημαντικό ποσοστό των αισθητικών περιστατικών μας πρώτα έχουμε αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης μετά από κλινική ή χειρουργική θεραπεία κάποιου προβλήματος δικού τους ή συγγενούς.

Την ίδια υπευθυνότητα δείχνουμε και στο αισθητικό κομμάτι και πιστεύουμε πως η πραγματική γνώση της δερματολογίας είναι και εκεί καθοριστική για την επιτυχία. Για παράδειγμα, η γνώση της διαδικασίας επιθηλιοποίησης και ανάπλασης του δέρματος  μας βοηθά τόσο στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών βλαβών καθώς και στην αφαίρεση βλαβών δέρματος και στην επούλωσή τους, όσο και στην  στοχευμένη και ελεγχόμενη καταστροφή στιβάδων του δέρματος με ένα fractional laser. Η γνώση της ανατομίας του προσώπου και της πορείας των αγγείων μας είναι πολύτιμη τόσο στην αφαίρεση καρκίνων δέρματος όσο και στην τοποθέτηση νημάτων, υαλουρονικού οξέως και βοτουλινικής τοξίνης στο σωστό σημείο και στο σωστό βάθος. Φυσικά, όπως και σε κάθε ιατρική πράξη πρώτος γνώμονας είναι πάντα η ασφάλεια. Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι στόχος μας είναι πάντα ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς υπερβολές, που θα αναδείξει ένα πιο ξεκούραστο και ανανεωμένο πρόσωπο.

Καθώς το φάσμα των επιλογών είναι ευρύ, αναλαμβάνουμε να σας ενημερώσουμε από κοντά στοχεύοντας πρώτιστα σε αυτό που απασχολεί εσάς. Οι επιλογές στον τομέα της αισθητικής δερματολογίας περιλαμβάνουν λιποαναρρόφησηλιποέγχυσηυαλουρονικό οξύ για αποκατάσταση χαμένου όγκου και βαθιές ρυτίδες, χρήση botox  για ρυτίδες έκφρασης,  διάφορε είδη laser, peeling, dermapen, ραδιοσυχνότητες (ραδιοκύματα - RF), για ρυτίδες και ουλές ακμήςαυτόλογη μεσοθεραπεία για σύσφιξη, ανάπλαση ουλών και αντιμετώπιση της αλωπεκίας. Φυσικά, τα καλύτερα αποτελέσματα τα έχουμε πάντα εφαρμόζοντας συνδυασμό θεραπειών με συγκεκριμένη αλληλουχία ανάλογα το πρόβλημα του ασθενούς και του προγράμματός του.

Κάνουμε πάντα μια ρεαλιστική εκτίμηση του τι χρειάζεται για να επιτύχουμε τους στόχους που θα θέσουμε μαζί. Τέλος, να έχετε υπόψη σας ότι ποτέ δεν αναλαμβάνουμε περιστατικό του οποίου το αποτέλεσμα δεν πιστεύουμε ότι θα ικανοποιήσει και εμάς.